Folyamatosan küzdenek a magyar mentőcsapatok a törökországi túlélőkért

Folyamatosan küzdenek a magyar mentőcsapatok a törökországi túlélőkért

Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma – erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerda reggel az M1-en. A magyar mentőcsapatok több embert is sikeresen kimentettek már a romok alól a földrengés után, az állami mentőcsapat mellett segélyszervezetek és civil szervezetek is kint vannak már Törökországban.

Az államtitkár azzal összefüggésben, hogy Magyarország több mentőcsapatot küldött a helyszínre, elmondta: a katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata kedd reggel 55 szakemberrel és két kutyával kezdte meg a munkákat. Szintén részt vesz a mentésben kedd dél óta a Baptista Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel, a terrorelhárítás egysége szerda hajnalban csatlakozott, és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a földrengés által a leginkább sújtott térségbe.

A civil szervezetek közösségi média bejegyzéséből kiderül, hogy a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportjának 17 főből álló kontingensében kiutazó 7 mentőkutyás párosból hármat a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) jászeberényi kutyás mentőcsapata biztosít, másik hármat pedig a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány –  a szervezet két másik tagja a kataszrófavédelem HUNOR mentőcsapat részeként utaznak a kataszrófa helyszínére. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat civil szervezetként, nem az állami mentőcsapat részeként van jelen a térségben. Törökországban van kedd óta a miskolci Spider Mentőcsoport is, Lehoczki László vezetésével – a Spider tagja volt a legendás mentőkutya, Mancs is. Lehoczki László a közösségi médiában azt írta: Törökország közvetlenül kérte a segítségét. Több civil szervezet jelezte, hogy kiutazásukat a külügyminisztérium Hungary Helps program segítette.

Menczer Tamás az interjúban megjegyezte: az ilyen esetekben az "időablak", amíg van realitása annak, hogy túlélőt lehet találni, nagyon fontos tényező. Az első hét ilyen szempontból kulcsfontosságú. Megerősítette: továbbra sincs információjuk arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a földrengésnek. 18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.

Az államtitkár azt kérte, ha valaki tud olyan magyarról, aki a térségben tartózkodott, jelezze a konzuli szolgálat vagy a nagykövetség telefonszámán, a külügyi tárca honlapján mindkettő elérhető. 

A kutyás mentőcsapatok repülővel utaznak Isztambulba, a fegyelmezetten tömegközlekedő mentőkutyákat egy lelkes civil kapta lencsevégre a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren és az isztambuli járaton.

 

 

Címkék: földrengés