Folytatódik a mariupoli acélművekben rekedt civilek evakuálása

Folytatódik a mariupoli acélművekben rekedt civilek evakuálása

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán kormány bejelentése szerint hétfőn helyi idő szerint 8 órakor újra kezdik a mariupoli Azovsztal acélművekben rekedt civilek evakuálását. Ez a létesítmény az utolsó ukránok ellenőrizte terület Mariupolban, több száz katona és civil barikádozta el itt magát, de készleteik fogytán vannak.

Vasárnap mintegy száz embert sikerült evakuálni a gyárból, miután az oroszok – ritka meglepetésként – betartották az evakuálást koordináló ENSZ-nek és a Vöröskeresztnek tett, tűzszünetre vonatkozó ígéretüket. Ez a nyugalom azonban csak rövid ideig tartott, hiszen vasárnap este újraindul a komplexum tüzérségi támadása.

Az ukrajnai háború egyéb friss történései:

  • Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke meglepetésszerűen Kijevbe látogatott, és találkozott Zelenszkij ukrán elnökkel, akit Amerika töretlen támogatásáról biztosított. Pelosi az eddig a háború kezdete óta Ukrajnába látogatott legmagasabb rangú amerikai tisztviselő.
  • Olaf Scholz német kancellár május 1-i beszédében hitet tett Ukrajna további katonai támogatása mellett, ezzel elutasította azt a nyílt levelet, amelyet értelmiségiek egy csoportja írt alá, és a fegyverszállítások leállítását követelték benne.
  • Ferenc pápa vasárnapi beszédében kijelentette, hogy az ukrajnai háború miatt „szenved és sír”, illetve „gondolatban az ukrajnai Mariupollal, Mária városával van, amelyet barbár módon bombáznak és lerombolnak”.
  • Az orosz hadsereg bejelentette, hogy leromboltak egy Odessza melleti légibázist, és állítólag az ottani hangárakban őrzött nyugati fegyverek is megsemmisültek.
  • Harkiv kormányzója arra szólította fel az embereket a Telegramon, hogy  en hagyják el az óvóhelyeket, a várost érő intenzív és szakadatlan tüzérségi támadás miatt.
  • Két robbanás is hallható volt Belgorod dél-oroszországi városban. Az orosz fél szerint se halálos áldozatok, se károk nincsenek. Egyesek vadászgépek hangját is hallották. Nem lehet kizárni, hogy az ukránok támadtak, de ezt megerősíteni sem lehet.

Címkék: ukrajnai háború