Francia külügyminisztérium: Ne utazzanak Peruba!

Francia külügyminisztérium: Ne utazzanak Peruba!

Pedro Castillo (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia külügyminisztérium nem ajánlja állampolgárainak, hogy Peruba utazzanak – számolt be róla a Le Point. Anne-Claire Legendre szóvivő hétfői közleményében elmondta azt is, perui nagykövetségük válságstábot állított fel, segítendő a bajba jutott franciákat. Főként az ország déli részén, Cuzco és Arequipa városok környékén aktivizálta magát a francia nagykövetség, a közlés szerint még mindig számos francia van, aki csapdába esett az utcai harcok miatt.

Peruban azt követően kezdődtek zavargások, hogy önpuccskísérlete után letartóztatták Pedro Castillo elnököt. A perui politikai elit már megválasztásakor elutasította a politikust, támogatói viszont jelentős számban vannak, és mostani elmozdítása után is az utcára vonultak. A tüntetések december eleji kezdete óta több százan megsebesültek, és közel két tucatnyian meghaltak. A tiltakozók Castillo szabadon bocsátását, illetve az elnöki székben őt követő Dina Boluarte lemondását követelik. Utóbbi ezt egyelőre visszautasította.

A tüntetések Peru déli részén, a legszegényebb régiókban a legpusztítóbbak, főként az Andok környékén, ahol a szociális krízis régóta válasz nélkül maradt. A francia minisztérium az erőszak azonnali lezárását, továbbá a békés párbeszéd megkezdését követeli. Felhívták az összes szereplőt, hogy hajtsák végre a probléma megoldásához, illetve a demokratikus stabilitás eléréséhez szükséges politikai reformokat.

A korábban tanítóként dolgozó Castillo ellen már többször is próbáltak vádat emelni az elmúlt hónapokban, végül pedig ő tett kísérletet rá, hogy feloszlassa a kongresszust. Ezt követően tartóztatták le, egy perui bíró pedig a tizennyolc hónapos fogva tartását rendelte el. A kirendelt ügyvéd közölte, fellebbeznek a döntés ellen, Castillo és jogászai pedig nem is vettek részt a meghallgatáson, miután arról úgy tartották, nem képes biztosítani a szükséges garanciákat.

A tüntetések során felgyújtottak egy rendőrségi épületet, egy repülőtér futópályáját is elfoglalták, illetve több autópályát is blokád alá vontak. A vonatközlekedés is leállni kényszerült, emiatt pedig több mint ötezer turista rekedt Cuscóban. Több százan gyalog indultak el a vasúti pálya mentén, hogy a harminc kilométerre fekvő Ollantaytambóban buszra tudjanak szállni.