Franciaországban a harmadik oltáshoz kötik majd a védettségi igazolványt

Franciaországban a harmadik oltáshoz kötik majd a védettségi igazolványt

Az autósok számára felállított első franciaországi oltópont a Montpellier melletti Saint-Jean-de-Vedas kórháza előtt 2021. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia kormány felgyorsítja és kiszélesíti a koronavírus elleni vakcina harmadik oltásának kampányát – jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

A kormányülésen, és azt megelőzően az egészségügyi védelmi tanács ülésén több intézkedésről született döntés a járvány ötödik hullámának megfékezésére. Egyrészt a harmadik oltást a Pfizer–BioNTech vakcinájából a közeljövőben minden 18 éven felüli igényelheti (jelenleg csak a 65 éven felüliek, a veszélyeztettek és az egészségügyi dolgozók jogosultak rá). A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a kormány újranyitja a nagy oltóközpontokat, s a harmadik oltást a második után legalább öt hónappal lehet majd kérni.

Arról is döntés született, hogy a koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum érvényességét december 15-től a 65 éven felüliek számára már három védőoltáshoz kötik, és ezt a szigorítást várhatóan fokozatosan a többi korosztályra is kiterjesztik.

Szigorodnak a maszkviselés szabályai, ezután már nemcsak a zárt terekben, hanem kültéri rendezvényeken is viselni kell majd. A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. A maszkviselés zárt helyeken több mint egy éve érvényben van. A BFM úgy tudja, hogy az igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatni.

Franciaországban a koronavírusos fertőzések napi esetszámának átlaga egy hét alatt majdnem megduplázódott: míg a múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, addig ezen a héten 17 ezer, kedden pedig meghaladta a 30 ezret a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma. A franciaországi intenzív ágyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1455, az október eleji ezerhez képest. Az oltásra jogosultak 90 százaléka felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, ami a teljes lakosság 77 százalékának felel meg, s mindkét adagot megkapta a teljes lakosság 75 százaléka.

(MTI)

Címkék: Franciaország