Full extrás szállást kaptak a bécsi galambok

Full extrás szállást kaptak a bécsi galambok

Bécsben már a galambok is önkormányzati galambdúcban laknak (Fotó: Wiener Wohnen/Yvonne Fetz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak az utasok, a galambok is nyüzsögnek a bécsi főpályaudvar, a Hauptbahnhof környékén. A város most egy újszerű módszerrel próbál úrrá lenni a helyzeten – és a galambokon. Az új stratégia lényege: ellenőrzött körülmények közé terelik őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt.

Az első galambdúcot a Hauptbahnhofnál alakította ki az önkormányzati lakásokat is kezelő Wiener Wohnen és a város vadvédelmi szolgálata, a Wildtierservice. A kísérleti projekt első eleme a full extrás galambdúc az egyik, pályaudvar-közeli önkormányzati bérház padlásán. A cél, hogy az utca helyett inkább itt legyenek a madarak.

A galambokat megfelelő élelem és víz, valamint kényelmes költőhelyek várják, és bármikor szabadon jöhetnek-mehetnek. Az állatokat a Wildtierservice munkatársai gondozzák, a beteg, sérült példányokat befogják és a szolgálat laxenburgi állatkórházába viszik. Ha meggyógyultak, meggyűrűzik őket és visszaviszik az eredeti élőhelyükre. Az ellenőrzött körülmények nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy egy egészségesebb állományt neveljenek ki, de a születésszabályozás is sokkal egyszerűbb. A városi galambok egész éven át költenek és egyetlen tojó évente akár negyven tojást is rakhat. A galambdúcban költő példányoknál viszont sokkal könnyebben tudják majd kontrollálni az utódok számát azzal, hogy gipsztojásokra cserélik az igaziakat.

A galambprojekt során a kutatók azt is mérik, mennyi madár választja az utca helyett a galambdúcot, mennyi élelem fogy és hogyan hatnak a körülmények a költési szokásaikra. Ha a kísérlet beválik, további galambdúcokat létesít a város.

Címkék: Bécs, galamb, galambdúc