Gerhard Schrödertől elvették irodáit, beosztottjait, mert nem hajlandó szakítani Putyinnal

Gerhard Schrödertől elvették irodáit, beosztottjait, mert nem hajlandó szakítani Putyinnal

Gerhard Schröder, korábbi német kancellár Berlinben 2020. július 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A volt német kancellárt, Gerhard Schrödert már hivatali idejében is azzal vádolták ellenfelei, hogy az indokoltnál barátibb a kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami a németek oroszgáz-importjának erőltetésében is megmutatkozott. A hála nem is maradt el: Schrödert bukása után busásan fizető orosz vállalatok igazgatótanácsai várták.

Ma is ott „dolgozik” (vagy mondjuk úgy, fizetést kap onnan), és ezért nem volt hajlandó elhatárolódni az ukrajnai agresszor Putyintól, és nem mondott le semmilyen orosz pénzforrásáról sem. Így Némeországban mára teljesen izolálódott, és még egykori barátai is elhatárolódtak tőle.

A Bundestagban fenntartott hivatalának alkalmazottjai lemondtak, és ott hagyták. Most a költségvetési bizottság az SPD (Schröder pártja) és a Zöldek kezdeményezésére megvonta tőle a hivatalát és alkalmazottjait, arra hivatkozva, hogy már nem látja el államférfiúi kötelezettségeinek. Az ellenzéki CDU követelte évi 100 ezer eurós nyugdíjának csökkentését, ezt (egyelőre) nem lépték meg.

Schröder hivatalosan majdnem 1 millió eurót keres az orosz energiavállalatoknál betöltött funkcióival.