Gyermekek holttestére bukkantak az ukrán rendőrök egy Donyeck megyei tömegsírban

Gyermekek holttestére bukkantak az ukrán rendőrök egy Donyeck megyei tömegsírban

Sírokat tárnak fel az orosz hadseregtől az előző napokban visszafoglalt kelet-ukrajnai Liman közelében 2022. október 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán erők által felszabadított Donyeck megyei Limanban öt gyermek holttestét exhumálták a hatóságok, közülük négyre egy tömegsírban bukkantak – hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán országos rendőrség az MTI szerint.

A ötödiket, egy kisfiút édesanyja temette el házuk udvarán. A vizsgálat megállapította, hogy mind az öt gyermek repeszek okozta sérülésektől halt meg. Emellett a fővárosban, Kijevben kiemeltek még egy holttestet a hétfői dróntámadás következtében beomlott lakóház romjai alól, így ötre emelkedett a támadás halálos áldozatainak száma.

Eközben kedden az orosz erők tűz alá vették a donyecki származású Rinat Ahmetovnak, Ukrajna leggazdagabb emberének a tulajdonában lévő DTEK energetikai vállalat két, közelebbről meg nem nevezett objektumát. A vállalat sajtószolgálata szerint heten sérültek meg az ágyúzás következtében, a vállalat egy alkalmazottja kórházba szállítás közben meghalt. Az objektumokban súlyos károk keletkeztek. Amíg tartanak az ágyúzások, csak a legszükségesebb alkalmazottak vannak a létesítményekben, mindenki más óvóhelyen van.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője pedig arról adott hírt a Telegramon, hogy az északkeleti Szumi megyében az orosz erők az államhatárhoz közeli Junakivkát és térségét lőtték, az eddigi információk alapján két civil meghalt, egy megsebesült.

Közel 66 ezer orosz katona halt meg?

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napon 530 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők 23 orosz tüzérségi rendszert semmisítettek meg. Az összesítés szerint a háború kezdete óta eddig már mintegy 65 850 orosz katona halt meg, az ukrán hadsereg megsemmisített egyebek mellett 2548 harckocsit, 5219 páncélozott járművet, 1622 tüzérségi rendszert és 1276 drónt, utóbbiból az előző napon 35-öt.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy kedd reggel az ukrán erők lelőttek egy Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet a dél-ukrajnai Herszon megyében. Ezen felül az éjjel hét iráni gyártmányú kamikezedrónt és négy Kalibr típusú rakétát is lelőttek.

Igaz, ahogy az orosz, úgy az ukrán fél hadi beszámolóit is érdemes a helyén kezelni, hiszen mindegyikük érdeke, hogy sikeresebbnek mutassák be magukat annál, mint amilyenek valójában.

Címkék: Ukrajna, tömegsír, Liman