Az oroszok szerint hadviselő fél lesz abból az országból, amely ukrán katonai gépeket fogad

Az oroszok szerint hadviselő fél lesz abból az országból, amely ukrán katonai gépeket fogad

Amerikai katonák felsorakoznak Klaus Iohannis román elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár látogatása alkalmából a Mihail Kogalniceanu katonai légi támaszponton, a Fekete-tenger partjánál fekvő Constancában 2022. február 11-én. (MTI/AP/Andreea Alexandru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország felszólította az Ukrajnával szomszédos országokat, hogy ne merjék a repülőtereiket elérhetővé tenni Ukrajnának, máskülönben hadviselő felekként fog rájuk tekinteni, írja a Digi24. A Reuters arról tájékoztatta az Agerpres-t, hogy bármelyik ország, amelyik a területén szállásolja el az ukrán harci gépeket, az oroszok szerint ezzel be is lép a konfliktusba, úgy tekintik, hogy az érintett országok beléptek a háborúba. A nyilatkozatot az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tette.

Az Interfax ukrán hírügynökség szerint a szóvivő külön kiemelte Romániát. Mint mondta: biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”. Az AP szerint is az orosz védelmi minisztérium azt hangoztatta, hogy egyes harci gépek Ukrajnával szomszédos országokban pihentek, de a Románián kívüli országokat ugyanúgy nem nevezték meg.

A 444 szerint Konasenkov azt is állította, hogy az orosz hadsereg vasárnap elpusztította az ukrán légierő vinnicai légi bázisát és lelőtt 3 ukrán Su-27-es vadászgépet. „Gyakorlatilag a kijevi rezsim teljes harckész légi flottáját megsemmisítettük” – közölte a szóvivő. Szavai hitelességét némileg csökkenti, hogy ugyanezt már az invázió első napján is bejelentették.

Konasenkov egyébként biológiai fegyver fejlesztésével is vádolta Ukrajnát, sőt, szerinte a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat. 

A Digi24 még arról is ír, hogy egy ukrán repülőgép véletlenül valóban belépett a román légtérbe a konfliktus első napján. A Szuhoj 27 típusú vadászgépet elfogta a román légierő két F-16-os repülőgépe Észak-Romániában. Az ukrán hadsereg gépét azonnali leszállásra kísérték az egyik légibázisra, majd elengedték, mert a román hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy véletlenül tévedt a román légtérbe a vadászgép. Az incidensért később az ukrán védelmi miniszter elnézést kért.

Ugyancsak vasárnap Florence Parly francia védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy senki sem fenyegeti Oroszországot, de a NATO-nak meg kell mutatnia, hogy egysége megbonthatatlan, megvédi szövetségeseit, így katonákat küldtek Romániába.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!