Készül Izrael a szárazföldi műveletekre, de még nincs politikai döntés

Készül Izrael a szárazföldi műveletekre, de még nincs politikai döntés

Sûrû fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Fotó: Mohamed Szaber

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés – közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön. Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a múlt hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezettel szomszédos izraeli településeken. Szombat reggel óta a Hamász rakéták ezreit lőtte ki Izraelre, amely válaszul intenzív légicsapásokat indított. Azt ugyanakkor már a hét elején egyértelművé tették, hogy Izrael készül a szárazföldi beavatkozásra is.

A Hamász közben három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette be. Egy izraeli telepes nő és két gyereke kiszabadult, miután a korábbi összecsapások során fogságba estek – közölte a szervezet fegyveres szárnya. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a túszok kiszabadulását. Az Al-Aksza palesztin televíziócsatorna által bemutatott felvételen egy kék blúzos nő látható, amint két gyerekkel, a Hamász három fegyveresének kíséretében elhagy egy szögesdróttal körbekerített területet. A fegyveresek feltételezhetően nagyjából 150 embert raboltak el és ejtettek túszul a múlt hétvégén.

Az izraeli válaszcsapások folytatódnak: csütörtök hajnalban az izraeli hadsereg közölte, hogy nagyszabású támadást indítottak a Hamász gázai célpontjai ellen. A támadásról részleteket egyelőre nem közöltek. Szemtanúk beszámolói szerint izraeli repülőgépek Gáza városát bombázták, illetve légicsapás érte Dzsabália menekülttáborát is. A gázai halálos áldozatok száma 1200-ra emelkedett, a sebesültek száma pedig 5600-ra a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint. A humanitárius válság egyre súlyosbodik a Gázai övezetben, mivel a kórházak, ahol több ezer sebesült életéért küzdenek, lassan tejesen kifogynak az elektromos energiából – írja a BBC. Az egyetlen gázai erőmű üzemanyaghiány miatt leállt, Izrael pedig már napokkal korábban teljesen elvágta Gázát az oda irányuló üzemanyag–, víz– és élelmiszer– szállítmányoktól. Az ENSZ adatai szerint már több mint 338 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét a Gázai övezetben.

– A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján szerda este. „A Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogjuk eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot” – szögezte le a kormányfő, azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át. Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy most eljött az összefogás ideje. „Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el” – hangoztatta Ganz.

A jeruzsálemi Héber Egyetem történész professzora a Washington Postban megjelent kommentárjában ugyanakkor arról ír, hogy a palesztin terrorszervezet által elkövetett szörnyűségek mutatják meg, mekkora árat kell fizetni a populizmusért. Yuval Noah Harari szerint Benjamin Netanjahu kormánya is vastagon felelős azért, hogy a terrorszervezet lecsapott Izraelre.

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy a Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá, vagyis a holokauszt óta. Szerinte a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától.

Címkék: Hamász, Gázai övezet