Hihetetlenül szoros a lengyel elnökválasztási küzdelem

Hihetetlenül szoros a lengyel elnökválasztási küzdelem

Andrzej Duda az elnökválasztás első fordulója után, 2020. június 28-án (Fotó: Reuters/Kacper Pempel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ember legyen a talpán, aki a kiélezett versenyben megmondja, ki lesz a befutó a lengyel elnökválasztáson. A második fordulóba a papírformának megfelelően az első kört 43 százalékos eredménnyel megnyerő, hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda, valamint a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezette Polgári Koalíció jelöltje, a 30,3 százalékot szerző Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester került. Az ellenzéki jelöltnek a kiesők táborában nagyobbak a tartalékai, így az esélyek teljesen kiegyenlítettek. A választók aktivitásán aligha fog múlni a siker, hiszen már az első fordulóban is magas, 64,3 százalékos volt a részvételi arány.

Minden a papírformának megfelelően alakult a járványhelyzet és az elhúzódó belpolitikai viták miatt május 10-éről elhalasztott lengyel elnökválasztás első fordulója során. A várakozásoknak megfelelően a kormányzó nemzeti konzervatívok jelöltje, Andrzej Duda győzött, ám abszolút többséget nem szerzett, így július 12-én a második fordulóban a liberális programmal induló varsói főpolgármesterrel, Rafal Trzaskowskival kell megküzdenie azért, hogy ismételhessen, és újabb öt évre betölthesse az elnöki posztot. Folytatódik tehát a kétosztatú lengyel politikai palettán egy ideje már tartó versenyfutás a Jog és Igazságosság (PiS) és a Polgári Platform (PO) között.

Vetélkedésükbe a többi kilenc jelölt sem tudott beleszólni. Közülük a legjobban a 14 százalékkal a harmadik helyen befutó, függetlenként induló, liberális katolikus újságíró, Szymon Holownia szerepelt. Őt 6,9 százalékkal a radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak követi. A vártnál rosszabbul szerepelt a mindössze 2,5 százalékot szerző Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke, és a 2,3 százalékot elért melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő Robert Biedron.

Waldemar Witkowski és Stanislaw Zóltek 0,3-0,3, Marek Jakubiak és Pawel Tanajno 0,2-02, míg Miroslaw Piotrowski 0,1 százalékot szerzett. Figyelemre méltó a 64,3 százalékos részvételi arány, ami azt jelzi, hogy a választásoknak van tétje, és ezt a lengyel társadalom érzi is. Jól jelzi ezt, hogy az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, míg a legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték.

Az igazi verseny azonban csak az első forduló után kezdődik. Az esélyek rendkívül kiegyenlítettek, és a győztesnek minden szavazatra szüksége lesz a sikerhez. Duda mellett szól – a kormányzó erő eddigi eredményes gazdaság- és szociálpolitikája mellett – , hogy győzelme esetén a kibontakozó válság közepette nyugalmasabb lehet a politikai élet. Trzaskowski esélyeit növeli ugyanakkor, hogy a Kaczynskiék stílusával, kormányzási módszereivel elégedetlen nagyvárosi, liberális érzelmű tábor megérezte a visszavágás lehetőségét, és a május 10-ét követő jelöltváltás után ő van inkább lendületben. Ezt mutatja, hogy míg Duda szinte szám szerint hozta a PiS voksait, addig ellenfelére több mint egymillióval szavaztak többen, mint legutóbb a PO-ra. Ez százalékokat nézve is így van, hiszen míg a PiS támogatottsága a Social Changes friss felmérése alapján 42, addig a Polgári Koalícióé 26 százalékos.

Döntő lehet, hogy a kieső jelöltek szavazói ki mögé állnak majd be. Míg Szymon Holownia arra buzdítja a szavazóit, hogy az ellenzéki Trzaskowskit támogassák, addig Krzysztof Bosak pártja senkit sem preferál. Duda azonban már megindította a harcot a Konföderáció szavazóiért. Hangsúlyozta az értékeik azonosságát, és felhívta a figyelmet arra, hogy 2007-2015 között a Polgári Platform kormányában Trzaskowski mit tett a lengyel családokért, és milyen lehetőségek nyíltak a konzervatív kormányzás idején.

Pawel Siennicki, a Polska Times főszerkesztője az első forduló eredményeit értékelve továbbra is Andrzej Dudát tartja valamivel esélyesebbnek, ám figyelmeztetőnek tartja, hogy a jelenlegi államfő a centrumban veszített szavazatokat. Ez pedig szerinte azért fontos momentum, mert öt éve éppen ezekkel a voksokkal nyerte meg a választást.

A Piaci és Társadalomkutatási Intézet, az IBRiS közvélemény-kutató ugyanakkor Trzaskowski mintegy kétszázalékos előnyét prognosztizálja a második fordulóra. A TVN kereskedelmi hírtelevízió ezzel szemben Dudának 45,4 százalékos, Trzaskowskinak 44,7 százalékos eredményt jelzett a második fordulóban, miközben a szavazók közel 10 százaléka még nem döntötte el, kire voksoljon. A TVN-nel párhuzamosan a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban közölt felmérés szerint Duda a második fordulóban 50,9 százalékos, Trzaskowski pedig 49,1 százalékos támogatottságra számíthat. Ebben a helyzetben ez sokat jelenthet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/27. számában jelent meg július 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 27. számban? Itt megnézheti!