Hivatalos: mától román színekben játszik tovább Rapport Richárd

Hivatalos: mától román színekben játszik tovább Rapport Richárd

Rapport Richárd magyar sakknagymester (Fotó: Nemzetközi Sakkszövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár vasárnap délután Nemzetközi Sakkszövetség ranglistáján még mindig a magyar zászló szerepel Rapport Richárd neve mellett, de könnyen lehet, hogy mire beesteledik, már román ranglistavezető lesz a 26 éves magyar sakkozó. A Román Sakkszövetség ugyanis boldogan jelentette be ma kora délután Twitter-csatornáján, hogy hivatalosan is országot vált a nem sokkal ezelőtt a világbajnokjelöltek közé bekerült, ám ott csak a nyolcadik helyet szerző magyar sakkozó.


Az átigazolás várható volt, hiszen, mint ahogy arról korábbi cikkeinkben is beszámoltunk, Rapport nem kapott elfogadható szintű támogatást itthon, ám a szerb nemzetiségű, de Romániában élő Sacha Dragic sakkrajongó milliárdos, a sportfogadásokkal foglalkozó Superbet tulajdonosa jelentős szponzorációt helyezett kilátásba – Rapport zászlóváltása esetén. Pár napja már a kormánypárti, Magyar Nemzet néven bejegyzett lap is megírta, hogy már csak idő kérdése, mikor igazol át a szomszédos országba a magyar sakkozó, miután a felesége, a szerb Jovana Rapport adatlapján már a román zászló szerepel.

Nincs utánpótlás

Rapport elvesztése hatalmas presztízsveszteség mind a Magyar Sakkszövetség, mind konkrétan Magyarország számára, hisz még csak közelében sincs jelenleg hozzá fogható képességű fiatal magyar sakkozó: sőt, 25 év alatti összesen négy magyar nagymester van, míg a 2022-es olimpiai aranyérmes üzbég (!) csapatban az átlagéletkor volt 20 év. Nálunk mintha elvágták volna az utánpótlást. Erre a problémára felfigyelt az idézett Magyar Nemzet-cikk szerzője is, ahogy arra is, Almási Zoltán sakknagymester Facebook-posztja nyomán, hogy, bár a Magyar Sakkszövetség a tervek szerint 2024-ben sakkolimpiát rendezne, ám a megválasztott tizenkettőből már négy elnökségi tag is lemondott megbízatásáról. Először Flumbort András nagymester és Pap Géza energiaipari vállalkozó, milliárdos üzletember, majd utána Gyimesi Zoltán nagymester és Font Gusztáv, a Magyar Sakkszövetség FIDE-delegátusa is (Fédération Internationale des Échecs, Nemzetközi Sakkszövetség) – aki nem más, mint Polgár Judit férje.

Nehéz helyzetben a hazai sakkszövetség

Pedig a magyar sakknak volt két aranykorszaka és egy ezüstkorszaka is. Az első aranykorszak még az 1920-as években volt, és elsősorban Maróczy Géza nevéhez fűződik, míg a második aranykorszak az 1978-as olimpia megnyerésétől tartott 1990-ig, amikor a Polgár-nővérek és Mádl Ildikó egymás után kétszer is olimpiai elsők lettek. Az egykori, 1978-as aranygeneráció tagjai közül már csak hárman élnek (a Nemzet Sportolója, Portisch Lajos, Adorján András és Ribli Zoltán, míg Vadász László 2005-ben, Sax Gyula 2014-ben, Csom István pedig 2021-ben hunyt el), a 2002-ben és 2014-ban is ezüstérmet nyert válogatott húzóemberei, Polgár Judit, Almási Zoltán és Lékó Péter pedig sorban visszavonultak már az aktív sakkozástól. Rajtuk kívül a 2002-es csapatból Gyimesi Zoltán, a 2014-es csapatból pedig Balogh Csaba is befejezte az aktív játékot.

A Magyar Sakkszövetség elnökségének széthullása és a legjobb magyar játékos elvesztése után Szabó Lászlónak, a Magyar Sakkszövetség elnökének nincs könnyű dolga két évvel a tervezett olimpia előtt. Almási Zoltán nagymester tanácsa szerint a legjobbat azzal tenné, ha azonnal lemondana. Mindenesetre a kormánypárti lapban megjelent cikk „évek óta egyre mélyülő válságról” beszél, ami figyelmeztető jel lehet a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként, a Magyar Teátrumi Társaság titkáraként és a Nemzeti Színház PR-igazgatójaként is dolgozó Szabónak.

Címkék: sakk, Rapport Richárd