Román színekben folytatná az egyik legjobb magyar sakkozó, a szövetség tiltakozik

Román színekben folytatná az egyik legjobb magyar sakkozó, a szövetség tiltakozik

Rapport Richárd magyar sakknagymester (Fotó: Nemzetközi Sakkszövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Román színekben folytathatja a világ ötödik legjobb sakkozója, Rapport Richárd – értesült a 24.hu. Édesapja is megerősítette, hogy egy szerb származású romániai milliárdostól visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott Rapport, így a 2024-es budapesti sakkolimpián már nem Magyarországot erősítheti a játékos. A 24.hu levélben kereste Rapportot is, ő egyelőre nem válaszolt a kérdésre.

A sportoló édesapja a lapnak arról beszélt, hogy a 2022 Superbet Chess Classic Romania főtámogatója, Sacha Dragic tette az ajánlatot, így pedig Rapportnak valós esélye nyílhat rá, hogy elnyerje majd a világbajnoki címet. Az édesapa információi szerint fia már döntött is, elfogadja az ajánlatot.

Rapport Tamás: A fiam nomád körülmények között készül

A minden idők legmagasabb Élő-pontjával rendelkező versenyző a feleségével Szerbiában él, eddig viszont nem fordult meg a fejében, hogy ne magyar színekben játsszon. Az idei sakkolimpián viszont, másként tervezett szakmai programjára hivatkozva nem vállalta a szereplést. Rapport Tamás szerint fia „nomád körülmények között” készült korábbi, világbajnoki címmeccsére is, ami többek között arra vezethető vissza, hogy a magyar sakk állami és piaci támogatása messze elmarad a többi sportágéhoz képest. Rapport Tamás korábban egy interjúban elmondta, a rendszerváltás óta gyakorlatilag nem épült marketing a sakkunk köré, nemigen szerepel a hírekben. Fiát eddigi pályafutása alatt ketten szponzorálták – tette hozzá. A 24 értesülése szerint Rapport Richárd tavaly és idén sem kapott semmiféle szövetségi támogatást, az elmúlt évek versenyeit, a szekundánsokat, mindent önerőből, versenydíjaiból finanszírozott.

A 24 érdeklődött a Magyar Sakkszövetségnél is, Kapás Róbert főtitkár azt válaszolta: „A 2019 előtti időszakról nem tudok nyilatkozni. Amióta a jelenlegi elnökség regnál, Rapport Richárd felkészülését a Magyar Sakkszövetség anyagi lehetőségeihez mérten támogatta, a támogatás konkrét anyagi támogatás, valamint sportszakmai és sportdiplomáciai formában egyaránt realizálódott.” Kapás hozzátette azt is, Szabó László szövetségi elnök szerint Rapport a magyar sakk legnagyobb értéke. 

A Sakkszövetség tiltakozik

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozik Rapport Richárd „zászlóváltása" ellen és mindent megtesz, hogy a világranglistán ötödik nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen – mondta az MTI-nek Szabó László, az MSSZ elnöke. Hozzátette, a nemzetközi szövetségtől (FIDE) értesültek arról, hogy Rapport Richárd román színekben kívánja folytatni pályafutását.

„A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet” – nyilatkozott az MTI-nek Szabó László. Kiemelte, a kilencven nap alatt Rapport Richárd továbbra is magyarként versenyezhet, illetve lehetősége van, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen, de erről nincs hír. Azaz, a június 16-án kezdődő madridi világbajnok-jelölti tornán, ahová a 26 éves magyar sakkozó bejutott, még semmiképpen nem indulhat román színekben.

Szabó László hangsúlyozta, kapcsolatban vannak a román szövetséggel, amely „nagyon korrekt” az ügyben, és szeretnék „sérülésmentesen” rendezni az esetet. A román szövetség közölte, Rapport kereste meg őket a kéréssel. Az MSSZ elnöke ugyanakkor jelezte, aggályos, hogy nem kell állampolgárságot váltani, ha valaki más ország színeiben akar asztalhoz ülni, ehhez elég például, ha román lakcímmel rendelkezik. Szabó László szerint a magyar szövetség az elmúlt években a lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy Rapport Richárdot támogassa, anyagilag, sportszakmai és sportdiplomáciai téren. A többi között kezdeményezte, hogy Rapport szerb felesége, aki szintén sakkozó, szerb-magyar állampolgár legyen, ami például könnyebbséget jelent az utazások során. 

„Kapcsolatban vagyunk Ricsivel, nyilván a személyes motivációját ő tudja elmondani. Vannak olyan, rajtunk kívül álló szempontok, amelyekre nincs ráhatásunk” – fogalmazott Szabó László, aki „abszolút" bízik benne, hogy sikerül rendezni a kérdést.

Az MSSZ később közleményben azt írta, 2021-ben hétszámjegyű összeggel támogatta Rapport felkészülését. „Rapport Richárd a magyar sakkcsapat tagjaként 2014-ben ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián. 2031-től, amikor Richárd betölti majd a 35. életévét, Magyarország az állami költségvetés terhére élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is” – áll a közleményben, amelyben a szövetség jelezte, Rapport a magyar sakk – és a teljes magyar sport – „egyik legnagyobb kincse”.

„A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább és a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni. Tavalyelőtti pályázatunkkal elnyertük a jogot, hogy a 44. sakkolimpiát 2024-ben Budapesten rendezzük, hazánk még soha nem láthatta vendégül a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. Ez is kötelez bennünket arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízsű sakkeseményére” – írta az MSSZ.