Így zenél a koronavírus – Most meghallgathatja!

Így zenél a koronavírus – Most meghallgathatja!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai tudósok zenei hangokká alakították át a Covid-19-betegséget okozó új koronavírus szerkezetét. Tettük nem öncélú, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szerint a vírus zenei mintázatának tanulmányozása hozzásegítheti őket ahhoz, hogy megtalálják a gyenge pontjait, amelyeket meg lehet támadni ellenanyagok vagy gyógyszerek segítségével – írja a South China Morning Post. A tudósok a szonifikációnak nevezett mesterséges intelligencia technológia segítségével különböző hangjegyeket rendeltek a vírus felszínén található fehérjetüskéket alkotó aminosavakhoz, és ezeket lekottázták. Az aminosavak időnként spirális formába csavarodnak, vagy teljesen kiterülnek, ezeket is beépítették a kottába. 

Viral Counterpoint of the Coronavirus Spike Protein (2019-nCoV) by Markus J. Buehler

A 110 perces zenei mű tehát a fehérje különböző aspektusait mutatja be. A tudósok a tradicionális húros japán hangszert, a kotót használták ennek illusztrálására. A kutatók szerint ez a módszer gyorsabb és gördülékenyebb, mint a fehérjék tanulmányozására alkalmazott szokásos módszerek, például a molekuláris modellezés.