Intézkedések a járvány ellen: lezárták a kínai Nagy Fal egy részét

Intézkedések a járvány ellen: lezárták a kínai Nagy Fal egy részét

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek az utasok a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson 2020. január 22-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be Kínában annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat. Bezárja továbbá kapuit a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is.

Idáig 13 Hupej tartománybeli városban felfüggesztették fel bizonytalan időre a kifelé tartó közlekedést. Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket, már csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból, és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem – írta az MTI.

A vírusnak az eddigiekkel ellentétben most már fiatal áldozata is van: csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta.

Európában is megjelent a koronavírus | Magyar Hang

A CNN hivatalos közlések alapján közölte, hogy Pekingben és Sanghajban is a legmagasabb szintre emelték a közegészségügyi vészhelyzetet. Ennek révén a hatóságok korlátozhatják a metropoliszokban a nyilvános rendezvények megtartását, karantént rendelhetnek el, szabályozhatják az alapvető szükségletekhez (ivóvíz, élelmiszer, áram) való hozzáférést.

Helyi idő szerint péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt. 

Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Ezek közé tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, valamint a közel-keleti koronavírus, a MERS. Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag.