Izvesztyija: a Kreml szívesen választaná Budapestet a béketárgyalás helyszínéül

Izvesztyija: a Kreml szívesen választaná Budapestet a béketárgyalás helyszínéül

Szergej Lavrov és Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva továbbra sem zárja ki egy béketárgyalás lehetőségét, melynek helyszínéül szívesen választanák akár Magyarországot is – írja az orosz Izvesztija című lapra hivatkozva a Portfolió.hu. Moszkva az elmúlt hetekben többször is nyilatkozott arról, hogy hajlandó lenne tárgyalni Ukrajnával egy esetleges tűzszünetről, vagy békemegállapodásról, az azonban végig nyilvánvaló volt, hogy a tárgyalás helyszínéül sem Oroszországot, sem Ukrajnát nem választhatják. Mint a portál felidézi, Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt hét végén nyilatkozott úgy, hogy Budapest jó helyszín lehetne egy esetleges béketárgyalás lebonyolítására.

Orosz politikusok nem zárták ki, hogy Magyarországon, vagy az Oroszországhoz szintén közeledni próbáló Fico-kormány által irányított Szlovákiában legyenek a tárgyalások, ahogyan azt sem, hogy Kínában, valamely posztszovjet államban, vagy a Közel-Keleten. Ám a portál szerint érdemes figyelembe venni, hogy Moszkva kizárólag a kifejezetten a Kremlhez húzó, ám hivatalosan el nem kötelezett államokat jelölte meg a béketárgyalások lehetséges helyszíneként, amibe valószínűleg Kijev nem fog belemenni.

A portál szerint mediátorként felmerülhet ugyanakkor Törökország neve is: bár Ankara tagja a NATO-nak, és számtalan alkalommal konfrontálódott Moszkvával, az elmúlt időszakban a török-orosz kapcsolatok erős javuló tendenciát mutatnak.