Japánban már arról beszélnek, végleg törölhetik a tokiói nyári olimpiát

Japánban már arról beszélnek, végleg törölhetik a tokiói nyári olimpiát

A 2020-as tokiói nyári olimpia kezdetéig hátralévő időt jelző óra előtt mennek gyalogosok a tokiói főpályaudvar bejáratánál 2020. március 23-án. Abe Sindzó, Japán miniszterelnök először beszélt a tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a járvány kitart, és nem áll rendelkezésre széles körben vakcina, akkor újabb halasztásról nem lehet szó, törlik az eredetileg idén nyárra tervezett, majd a koronavírus miatt 2021-re tolt tokiói olimpiát – közölte a szervezőbizottság vezetője, Mori Josiro. – Gondoljunk a versenyzőkre, vagy a játékok szervezési feladataira, technikailag nehéz megoldani a kétéves halasztást – fogalmazott.

A további halasztás azután merült fel, hogy Ivata Kentaro, a Kobe Egyetem professzora kijelentette, nagyon pesszimista a jövő évi olimpiával kapcsolatban, majd később több más szakember is hasonló véleményt fogalmazott meg. Valamennyien azt emelték ki, hogy oltásra van szükség, és kevés az esély, hogy az időben elkészüljön az olimpia előtt.

Jositake Jokokura, a japán orvosi bizottság vezetője is azt hangsúlyozta, hogy vakcina nélkül nem lehet felelősségteljesen olimpiát rendezni jövőre. – Japán jövő nyárra úrrá lesz a járványon, de nem biztos, hogy más országokban is ez lesz a helyzet – fogalmazott a professzor.

Zach Binney, az amerikai Emory Egyetem epidemiológusa szerint is meg kell várni a vakcinát egy ilyen jelentős esemény megrendezésével. A jövő nyári időpontot pedig túlságosan optimistának tartja, és mint mondta, védőoltás nélkül a tömegben minden egyes ember kockázatot jelent. Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője bár azt reméli, hogy a vakcina egy év múlva rendelkezésre áll majd, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az emberek beoltása időbe telik, ráadásul az is idő, hogy a szervezet hatékony védelmet alakítson ki a fertőzéssel szemben.