Jelentősen nő a feszültség Tajvan körül az amerikai házelnök esetleges látogatása miatt

Jelentősen nő a feszültség Tajvan körül az amerikai házelnök esetleges látogatása miatt

Nancy Pelosi és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. május 1-jén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking figyelmeztetése ellenére Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke várhatóan tényleg Tajvanra utazik kedden vagy szerdán, és a Reuters értesülései szerint négy amerikai hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozó érkezett a környező vizekre, hogy biztosítsák Pelosi biztonságát. Pusztán a látogatás lehetősége is már óriási diplomáciai bonyodalmat kavart, amennyiben a hírek igazak, ez lenne az első amerikai házelnöki látogatás Newt Gingrich 1997-es utazása óta.

A különféle híradások szerint Pelosi kedd este érkezhet a sziget fővárosába, Tajpejbe, szerdán pedig a parlamentbe látogathat. 

– Ez durva beavatkozás lenne Kína belügyeibe, ami nagyon súlyos következményekkel járhat – figyelmeztetett ezzel kapcsolatban hétfőn Csao Licsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Peking éles tiltakozása jeléül az Egyesült Államokhoz hasonlóan felvonultatja harci repülőit és hadihajóit. A Reuters forrásai szerint a kínai repülők kedd reggel több taktikai megmozdulást is véghez vittek, miközben a tajvani repülőgépek is készenlétben álltak, hogy reagáljanak ha a kínai repülők megsértik a légteret.

Eközben a Portfolio Kínából kiszivárgott videófelvételek alapján azt írja, hogy Kína DF-16-os rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszereket telepít Fucsien tartományba, a Tajvani-szoros szárazföldi oldalára.

Kína számára különösen érzékeny pont Tajvan szigete, Peking ugyanis elvárja  a világ országaitól az „egy Kína” elv elfogadását, vagyis azt, hogy Tajvan a Kínai Népköztársaság része.