Jobboldali győzelem Spanyolországban, kormányt is alakítanának

Jobboldali győzelem Spanyolországban, kormányt is alakítanának

Alberto Núnez-Feijóo, a választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke a választások után (Fotó: AFP via Europress/Oscar del Pozo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A konzervatív Néppárt (PP) győzött Spanyolországban a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget. Ennek ellenére megpróbálnak kormányt alakítani.

Az MTI beszámolója szerint a voksok 95 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az ellenzéki, jobboldali politikai formáció a leadott szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fős alsóházában. A PP szerezte a legtöbb új mandátumot, az előző parlamenti ciklusban 89 képviselővel rendelkezett. Második helyen a jelenleg kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) végzett 31,8 százalékos támogatottsággal és 122 képviselői hellyel. Ahogy négy évvel ezelőtt, most is harmadikként került a törvényhozásba a magát a PP-től jobbra pozicionáló Vox 12,39 százalékos szavazataránnyal és 33 mandátummal. Az alsóház negyedik legnagyobb pártja az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar lett, a szavaztok 12,27 százalékának megszerzésével 31 képviselőt delegálhat. A részvételi arány 70,18 százalékos volt, több mint 24 millióan éltek szavazati jogukkal. Négy évvel ezelőtt a jogosultak 66,23 százaléka voksolt.

Ahogyan arról lapunk már beszámolt, az előrehozott választások előzménye, hogy a májusi helyhatósági választásokon a kormányzó spanyol szocialisták súlyos vereséget szenvedtek. Pedro Sánchez miniszterelnök ezért úgy döntött, hogy előre hozott voksolással előzi meg a spanyol jobboldal további erősödését. Ez már két hónappal ezelőtt sem tűnt túlságosan jó ötletnek, a Sánchez-kormány népszerűségét ugyanis az elmúlt években folyamatosan erodálta a koronavírus-járvány, illetve az infláció.

Alberto Núnez-Feijóo, s választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke hétfőn hajnalban a párt madridi székházánál összegyűlt hatalmas tömeg előtt arról beszélt, hogy a spanyolok szavazataikkal azt üzenték a pártoknak, hogy folytassanak párbeszédet. – A legtöbb szavazatot kapott párt jelöltjeként kötelességem megnyitni a párbeszédet, és megpróbálni kormányozni országunkat a választási eredményeknek megfelelően – fogalmazott, hozzátéve, hogy „senki se essen kísértésbe, hogy akadályozza ezt a folyamatot”, és a pártok közül külön nevesítette a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE).

Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, az 1,3 százalékos szavazatkülönbséggel második helyen végzett PSOE főtitkára szintén a spanyol fővárosban szólt szavazóihoz: „sokkal többen vagyunk, akik azt akarják, hogy Spanyolország előre haladjon, mint azok, akik azt akarják, hogy a PP és Vox által kijelölt visszafejlődés útján menjen”. Véleménye szerint a szavazók döntése világos, „megbukott az a blokk, amely mindannak a haladásnak teljes hatályon kívül helyezését javasolta, amit elértünk az elmúlt négy évben”.

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új összetételű parlament, majd a spanyol király konzultációs kört nyit a pártokkal a kormányalakításról, amelyhez legalább 176 mandátumra lesz szükség.

A spanyol választásokat Orbán Viktor is említette szombati tusványosi beszédében, amikor reményét fejezte ki, hogy a 2024-ben esedékes európai parlamenti választás és az azt követő hatalmi pozíció-újraosztás után „egy számunkra kedvezőbb egyensúlyi helyzet lesz Európában”. Szavai szerint van esély, hogy gyarapodjon a szuverenisták tábora, hiszen Olaszországban ilyen kormány alakult, „Ausztriában is mozog valami”, és választás tartanak Spanyolországban is.