Juncker eltörölné az EU-ban az óraátállítást

Juncker eltörölné az EU-ban az óraátállítást

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a német országos közszolgálati televíziónak beszélt arról, hogy az európai országoknak az évi kétszeri óraátállítás helyett át kell térnie az állandó nyári időszámításra. „Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk” – szögezte le Juncker a belgiumi Genvalban, a brüsszeli bizottság kétnapos kihelyezett ülésének szünetében adott interjújában.

A testület elnöke elmondta, az elmúlt hónapokban felmérést végeztek az uniós állampolgárok körében. Az EU által idén nyáron végzett kutatásból, amelyen 4,6 millió állampolgár vett részt, kiderült, az emberek 80 százaléka szavazott az óraátállítás ellen.

Globális alvási krízist él át a világ

Ha valaki rendszeresen hét óránál kevesebbet alszik, akkor olyan kockázatnak teszi ki magát, mintha rendszeresen dohányozna, vagy alkoholista lenne. A modern társadalmak saját természetes ritmusa figyelmen kívül hagyására kényszerítik az embert: arra sarkall bennünket, hogy sokáig legyünk fent, a biológiai óránk pedig arra, hogy korán keljünk.

Tavaly októberben több, mint 70 ezer finn állampolgár kérte petícióban a nyári időszámítás beszüntetését. Ennek hatására az Európai Parlament februárban kezdeményezte a szabályozás felülvizsgálatát. A bizottság tájékoztatása szerint az óraátállítás közlekedésre, energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelték.

Már itthon is több ízben felmerült az állandó nyári időszámítás bevezetése. A Jobbik először 2016-ban vetette fel az óraátállítás eltörlésének ügyét, amit kezdetben még a kormánypárt is támogatott, de végül 2017 őszén a fideszes többségű gazdasági bizottság elutasította a téma napirendre tűzését. Az akkori nemzeti fejlesztési miniszter, Fónagy János úgy nyilatkozott, az észszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt nem támogatják a javaslatot. Érvelése szerint, az átállításnak köszönhetően éves szinten 100-120 ezer megawatt energiát lehetne megtakarítani, illetve az eltörlése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.

Európa mellett Észak-Amerikában követik még azt a gyakorlatot, hogy a nyári hónapokban egy órával előbbre állítják az órákat, így egy órával tovább van világos ebben az időszakban. Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament még 2001-ben vezette be a jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelvet, azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését.

Az óraátállítás ötletét Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, de a nyári időszámítást egy évszázada, 1916. április 30-a óta alkalmazzák a világban a természetes fény jobb kihasználása és energiatakarékossági szempontok miatt. Az EU tagállamaiban a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Magyarországon 1980 óta rendszeresen állítjuk át az órákat és 1996 óta kormányrendelet írja elő az óraátállítás alkalmazását.

Juncker pénteken mindenképp a bizottság elé viszi az óraátállítás megszüntetésének ügyét, de az Európai Bizottság döntését követően az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben. Az elmúlt évek hazai tapasztalatai azt mutatják, a kormány megtesz majd mindent annak érdekében, hogy itthon ne támogassák az unió javaslatát.