Karácsony Gergely szövetséget ajánlott Kijev polgármesterének

Karácsony Gergely szövetséget ajánlott Kijev polgármesterének

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest kezdeményezésére a Szabad Városok Szövetségének 13 városvezetője szolidaritását fejezi ki és biztosítja támogatását Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere felé – áll a szövetség által küldött levélben, amelyet Karácsony Gergely hozott nyilvánosságra.

Mint a főpolgármester írta: a levélben egyben meghívták Kijev főpolgármesterét. a Szabad Városok Szövetségébe is.
– A Pact of Free Cities egy globális értékalapú szövetség, amelynek keretében a városvezetők szorosan együttműködnek a demokrácia és a jogállamiság erősítése, a progresszív, fenntartható városi szakpolitikák sikerre vitele érdekében. Magyarként különösen aggasztó orosz-ukrán konfliktus árnyékában kiváltképp fontos, hogy összefogjunk és felszólaljunk az eszement agresszióval szemben. Mi, a Szabad Városok Szövetségének városvezetői kiállunk a béke és a független Ukrajna mellett, valamint meghívjuk Kijev polgármesterét a szövetségünkbe. – írta Karácsony Gergely.

A Szabad Városok Szövetségét olyan nagyvárosok alkotják, amelyek csatlakoztak a 2019-ben Budapest, Pozsony, Prága és Varsó városvezetése által aláírt nyilatkozathoz. Az aláírók hitvallásuk szerint kiállnak liberális demokrácia, a pluralizmus, a nyitottság és a kulturális sokszínűség értékeinek védelme mellett, és lobbiznak azért, hogy a városok több beleszólást és több közvetlen forrást kapjanak az európai programok végrehajtására. A kezdeményezéshez azóta 36 európai város csatlakozott, a városok nagyobb beleszólást kérnek abba, hogy hogyan, kik és mire költik el az európai unióból érkező forrásokat.

A Kijev főpolgármesterének címzett levelet tizenhárman írták alá, Budapest mellett Varsó, Gdanks, Amszterdam, Pozsony, Prága, Podgorica, Taoyuan, Ulm, Neu-Ulm, Párizs, Tajpej és Los Angeles főpolgármesterei.