Karácsonykor sem hallgatnak el a fegyverek Ukrajnában

Karácsonykor sem hallgatnak el a fegyverek Ukrajnában

Ukrán tüzérek önjáró löveggel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én (Fotó: MTI/AP/Roman Csop)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva kijelentette, hogy szó sincs „karácsonyi tűzszünetről”, a harcok a tél folyamán is folytatódni fognak. A The Guardian értesülése szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy erre vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy senkitől sem érkezett tűzszünetre vonatkozó javaslat: „Ez a téma nincs napirenden.”

Zelenszkij a héten felszólította Oroszországot, hogy a békemegállapodás felé vezető első lépésként karácsonyig kezdje meg csapatai kivonását, de Peszkov kedden azt mondta, hogy addig nem lesz béke Kijevvel, amíg Zelenszkij el nem fogadja a „realitásokat”. A szóvivő a realitásokon azt értette, hogy Oroszország négy ukrajnai régiót a saját területének tekint.

Katonai elemzők szerint a frontokon téli patthelyzet alakulhat ki, még úgy is, hogy folytatódnak a heves harcok. Különösen a kelet-ukrajnai Donyeck régióban várhatók intenzív összecsapások, ahol az orosz erők Bakhmut városát igyekeznek elfoglalni.

A brit védelmi minisztérium szerint a nemrégiben mozgósított orosz tartalékosok átcsoportosítása, sem hozhat áttörést a fronton.