Kásler Miklósék restaurált hun üstöt adtak át Mongóliának

Kásler Miklósék restaurált hun üstöt adtak át Mongóliának

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója (j) átadja az intézet szakemberei által restaurált hun üstöt Szainnjambú Baatardzsavnak, Mongólia magyarországi nagykövetének (b) a Magyarságkutató Intézetben 2023. július 28-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy restaurált hun üstöt adott át pénteken Mongóliának a Magyarságkutató Intézet, amelynek szakemberei egy mongol-magyar együttműködés keretében tárták fel és állították helyre a technikai kivitelét és méretét tekintve is különleges lelete – számolt be róla az MTI.

– Bár az üst mint eszköz a korábbi évszázadok leletanyagában a belső-ázsiai formai előzmények között megtalálható, a most helyreállított darabot alapanyaga, technikai kivitele és mérete teszi egyedivé, hiszen ez az első olyan ismert üst, amely a vas öntésével, egy abban az időben újnak számító technológiával született meg – emelte ki Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója az üst átadása alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy a magyar régészettudomány mongóliai kutatásai egy akadémiai egyezmény keretei között indultak meg 1961-ben, ebbe a tudományos munkába kapcsolódott be a Magyarságkutató Intézet 2021-ben.

Az üstöt az igazgató Szainnjambú Baatardzsav, Mongólia magyarországi nagykövetének adta át. A nagykövet méltatta a magyar és mongol tudományos intézetek közötti együttműködés eredményességét. Az üstről elmondta, hogy a leletet mintegy húsz darabban találták meg, ezután adták át a magyar partnereknek helyreállítás céljából. A többezer éves üst restaurálása az egyik sikere az együttműködésnek, amelynek folytatását a mongol fél is támogatja és további bővítését is tervezik.