Kedden a Föld népessége elérte a 8 milliárdot

Kedden a Föld népessége elérte a 8 milliárdot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világ népessége kedden átlépte a 8 milliárdot – írja a hvg.hu. A témában kiadott ENSZ-közlemény szerint ez „fontos mérföldkő az emberi fejlődésben”, és az éppen most zajló COP27 konferencia idején emlékeztet „a bolygónkról való gondoskodás iránti közös felelősségünkre”.

A világszervezet elemzése szerint a Föld népességének dinamikus növekedése –1950-ben még alig 2,5 milliárd lakója volt – a várható élettartam fokozatos emelkedésének köszönhető. Mindez a jobb közegészség, táplálkozás és személyes higiénia, valamint az orvostudomány fejlődésének következménye.

Jól mutatja a felgyorsult világot, hogy amíg az 1800-as évekig a Földön kevesebb mint egymilliárd ember élt, csupán tizenkét év kellett ahhoz, hogy 7 milliárdról 8 milliárdra nőjön a populáció. A közlemény szerint várhatóan 15 év múlva, 2037-ben éri el a bolygó népessége a 9 milliárdot, a 2080-as évekre pedig 10,4 milliárdnyian leszünk a Földön, de ennél tovább nem nő majd bolygónk népessége.

 

Címkék: ENSZ, népesség, Föld