Kedden Prágában találkozik Orbán a V4-ek többi kormányfőjével

Kedden Prágában találkozik Orbán a V4-ek többi kormányfőjével

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j2) és Petr Fiala cseh (b) kormányfő, valamint Rumen Radev bolgár államfő (b2) az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. december 15-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A visegrádi négyek országainak miniszterelnökei találkoznak Prágában. A házigazda cseh kormányfő, Petr Fiala a csúcs előtt arról beszélt, az ukrán helyzetről kialakult nézetkülönbségek miatt a Robert Fico szlovák- és Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek „nagy örömet”. Ugyanakkor – szerinte – nem tehetik meg, hogy nem beszélnek egymással.

Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült arra a párizsi nemzetközi találkozóra, amelyen az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna további támogatásáról lesz szó. Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg Prágába visegrádi partnereit: Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. (Legutóbb tavaly június végén volt Pozsonyban V4-kormányfői találkozó, akkor azon Orbán és Fiala mellett még a lengyel Mateusz Morawiecki, valamint a szlovák ügyvivő miniszterelnök, Ódor Lajos vett részt.)

– A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése érdekében – mondta Fiala, majd a CTK hírügynökség szerint megjegyezte: a Robert Ficóval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek „nagy örömet”. Ahogy az MTI is megjegyzi: a szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Fico megismételte a korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és „sikertelennek” minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját.

Fiala hétfőn jelezte: véleménye szöges ellentétben áll Ficóéval. „Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján. Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz előtt, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek” – szögezte le a cseh miniszterelnök, aki azt is aláhúzta: „Nem tudom elfogadni azt az értelmezést sem, hogy a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. A bűnös az agresszív orosz politika, ez világos.”

– Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie” – szögezte le a cseh kormányfő. Az az alternatíva ugyanis, hogy „nem beszélünk”, veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét. „Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra” – fejtette ki újságíróknak.

– A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út – vélekedett. Kérdésre válaszolva Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország nem tervezi katonák Ukrajnába vezénylését. Ezzel szintén szlovák partnere kijelentésére reagált, aki erről hétfőn Pozsonyban beszélt. A CTK szerint Jana Cernochová cseh védelmi miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre egy másik sajtóértekezleten azt mondta: nem hallott róla, hogy bármelyik NATO tagállam katonák Ukrajnába vezénylését tervezné, amint erről Robert Fico beszélt. „Nem fogok előre kommentálni minden ötletet, amit a vezető politikusok tesznek a (párizsi) találkozóval kapcsolatban” – szögezte le Fiala.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Ukrajna teljes körű orosz inváziója, azaz 2022 februárja óta a 2023-as pozsonyin kívül még egyszer, 2022 novemberében találkoztak a visegrádi miniszterelnökök. Orbán Viktor már akkor megígérte, hogy támogatja a finnek és a svédek NATO-csatlakozását, amit a korábbi lengyel kormányfő, Morawiecki akkor ki is posztolt az X-szé lett Twitteren. De mivel erre máig várni kellett, sem Morawiecki, sem a lengyel államfő, Andrzej Duda sem fogadta Orbánt Varsóban és ők se jöttek Magyarországra. Azzal, hogy a magyar Országgyűlés hétfőn megszavazta ezt, elhárult az egyik fő akadály egy kétoldalú magyar-lengyel találkozó elől. Egyesek szerint azért is szavazták meg hétfőn a svéd NATO-belépőt, hogy Orbán nyugodtan mehessen kedden Prágába.

A V4-csúccsal, és a lehetséges diplomáciai forgatókönyveivel Reptér című külpolitikai műsorunkban is foglalkoztunk. A beszélgetést alább tudják meghallgatni:

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.