Keményen léptek fel egy rendőr által megölt nő miatti virrasztáson a londoni rendőrök

Keményen léptek fel egy rendőr által megölt nő miatti virrasztáson a londoni rendőrök

Sarah Everard nyilvános profilképe a Facebookon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta egy fiatal brit nő eltűnése, majd megölése borzolja a kedélyeket az Egyesült Királyságban. A 33 éves Sarah Everarddal ugyanis a gyanú szerint londoni rendőrség (Met) diplomáciai testőrszolgálatának rendőreként dolgozó Wayne Couzens végezhetett.

Everard még március 3-án tűnt, miután London déli részén sötétedés után indult egyedül haza egy barátjától. A fiatal nő holttestét végül Kentben, Ashford közeli erdőségben találták meg. Előbb még nem voltak biztosak benne, hogy az ő földi maradványai lehetnek, ám a brit közszolgálati BBC szerint péntekre igazolták, Everard testét találták meg. A 48 éves Couzenst három napja vették őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben. A megvádolt rendőr a beszámolók szerint a nő eltűnésekor nem volt szolgálatban.

Az érvényben lévő szigorú korlátozások ellenére szombaton este több százan, főleg nők gyűltek össze, hogy az elhunyt nőre emlékezve virrasszanak Everard szűkebb lakhelyén, London Clapham nevű városrészében. A beszámolók szerint a rendőrség keményen lépett fel, több nőt kiemeltek a tömegből, és a földön bilincseltek majd, majd rendőrsorfalban vittek el. A tömeg közben a „Szégyelljétek magatokat!” rigmust kántálta.

A Met közleménye szerint négy főt vettek őrizetbe, és ezt azzal indokolták, hogy ez volt az egyetlen felelős lépés, hogy megőrizzék az emberek és a köz biztonságát. A BBC emlékeztet rá, hogy a demonstrációt az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt meg sem lehetett volna tartani. Jelenleg ugyanis mindössze két fő csoportosulhat a szabadban sportolási szándékkal, vagy egy kávé melletti beszélgetésre. A virrasztásról készült drónfelvételek szerint a dél-londoni parkban több százan gyűltek össze. A szabályok szerint ráadásul 10 ezer fontig (mintegy 4,27 millió forint) büntethető mindaz, aki tömegrendezvényt szervez.

Mindettől függetlenül a rendőri fellépésre a politikusok is reagáltak. A BBC által idézett Priti Patel belügyminiszter teljesen gyalázatosnak nevezte a hatósági fellépést, és teljes körű jelentést kért az esetről. London ellenzéki, munkáspárti főpolgármestere, Sadiq Khan elfogadhatatlannak nevezte a rendőrség magatartását, és azonnali magyarázatot vár a történtekre. – Az egy dolog, hogy a rendőrség feladata betartatni a koronavírussal kapcsolatos korlátozó jogszabályokat, ám az általam látottak semmilyen helyzetben sem nem megfelelő, sem nem arányos – írta Twitter-bejegyzésében a londoni főpolgármester.

A kormányzó konzervatívok nőjogi és egyenlőségügyi parlamenti bizottságát vezető Caroline Nokes is arról beszélt, sokkolta, amit Claphamben látott. Mint írta, a rendőrség, közmegyezésre, nem azért van, hogy egy meggyilkolt nőre emlékező nőket vegzáljon.

A Met rendőri intézkedésekért is felelős helyettes parancsnoka szerint nem állt szándékukban túlzott erőszakot alkalmazni. Helen Ball szerint a kollégák csak azt akarták megelőzni, hogy a koronavírus fertőzés ne terjedjen a tömegben. A Sisters Uncut nevű Twitter-fiók posztja szerint ugyanakkor a férfi rendőrök megvárták a naplementét, hogy a sötétben tudjanak erőszakkal fellépni a virrasztókkal szemben.

Everard meggyilkolása miatt felkorbácsolódtak az indulatok, és arról folyik a vita, hogy a nők, különösen ilyen időkben hogyan érezhetik magukat biztonságban, ha már azokban sem lehet megbízni, akik elvileg azért vannak, hogy biztosítsák a közbiztonságot.