Ki szivárogtatta ki az Orbánt is megemlítő Pentagon-iratokat?

Ki szivárogtatta ki az Orbánt is megemlítő Pentagon-iratokat?

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épülete (Fotó: Touch Of Light)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több jel utal arra, hogy az amerikai hatóságok már pontosan tudják, ki hozhatta nyilvánosságra a Pengaton-iratoknak nevezett dokumentumokat – írja többek között a CNN. Ezek számos titkot tártak fel Ukrajna tavaszi ellentámadásra való felkészüléséről, az Egyesült Államok kémtevékenységeiről a szövetségeseivel szemben, illetve olyan biztonsági kérdésről, amelyek kulcsfontosságúak az ukrajnai háború szempontjából. Ezt erősítik azok az oknyomozó cikkek, amelyek mostanra meglehetősen jól feltérképezték, hogy ki és miért szivárogtathatta ki azokat az információkat, amelyek kulcsfontosságúak az amerikai nemzetbiztonság szempontjából is.

Habár kezdetben sokan arra gyanakodtak, hogy a Twitterre és a Telegramra feltöltött, az amerikai védelmi minisztériumban készült iratok megszerzése mögött az oroszok állnak, ezt a verziót viszonylag gyorsan elvetették a szakértők. Persze a jelek szerint az oroszok sem lehettek ártatlanok az ügyben, hiszen mostanra jól látszik, hogy a megszerzett dokumentumokat sok helyen módosították és így hozták őket nyilvánosságra. A szivárogtatás – ami egyébként továbbra is folyamatban van – során kikerült anyagok ugyanakkor gyorsan rámutattak, hogy korántsem annyira titkos dokumentumokról van szó, amelyek alapvetően megrendítenék az amerikai titkosszolgálatok működését. Így, bár a Pentagon-iratokban számos olyan hírszerzési információt olvashatunk, amelyek valószínűleg az orosz kormányzati és katonai struktúrába beépített ügynököktől származhatnak, ezeknek a kilétéről még csak utalásszerűen sem árulnak el semmit ezek a dokumentumok. Hasonlóan, a pontos orosz katonai mozgásokról sem beszélnek ezek az iratok, ami egyértelműen mutatja, hogy  a legtöbb esetben inkább elemzésnek tekinthető anyagok egy szélesebb kör számára készültek.

Ezt erősítik a Fox News értesülései, amelyeket a hírszerzési szakemberekkel készített interjúkból állítottak össze. Az amerikai lap szerint a védelmi minisztérium jelentéseit általában ezer-ötezer minisztériumi tisztviselő kapja meg, akiket természetesen nem csak átvilágításnak vetettek alá korábban, hanem titoktartási kötelezettség is terheli őket. A megszólaltatott szakemberek szerint azonban a most kiszivárogtatott anyagoknak egy része nem a védelmi minisztériumból való, hanem a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA). És mivel ezeket a védelmi minisztérium tisztségviselői már nem kapják meg, így adódik a logikus következtetés, hogy nem a Pentagonból szivárogtatták ki az információkat.

A Washington Post aztán tegnap egy egészen részletes oknyomozó riporttal állt elő, amelynek a középpontjában egy OG monogrammal jelölt férfi áll, aki egy amerikai katonai bázison dolgozott, ahol a munkája keretében titkosított anyagokat kellett átnéznie. A kiszivárogtató eszerint egy fiatal, karizmatikus fegyverrajongó, aki kéttucatnyi társának létrehozott egy Discord-csatornát még 2020-ban, a koronavírus-járvány idején. A lapnak megszólaló egyik fiatal tag elmondta: OG itt folyamatosan tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyeket a munkahelyéről vihetett haza oly módon, hogy azokat egyszerűen lefotózta (ezek azok a fényképek, amelyek már egy hete folyamatosan jelennek meg a nyilvánosság számára). A Washington Post a neki beszélő fiataltól, aki a Discord-csatorna tagja volt, számos olyan további titkosított dokumentumot kapott, amemyek még nem kerültek nyilvánosságra, így ma már meglehetősen bizonyos, hogy valóban OG áll a kiszivárogtatás mögött.

De mi lehetett OG célja azzal, hogy kiszivárogtatta a titkos dokumentumokat? A Discord-csatorna egyik tagja szerint a férfi nem volt ellenséges az amerikai adminisztrációval szemben, de nem is orosz vagy ukrán ügynök. A Washington Post úgy tudja, hogy a csoport egy másik tagja volt az, aki átpakolta a Discord-csatornán belül megosztott titkos iratokat egy másik csatornára, ahol aztán már több ezer felhasználó számára váltak elérhetővé. Majd innentől nem volt megállás: múlt héten számos olyan dokumentum látott napvilágot az orosz Telegram-csatornákon, amelyekből egyértelműen látható, hogy az anyagokat időközben meghamisították (az egyik ilyen dokumentumban erősen eltúlozták az ukrán áldozatok számát).

Érdekes ugyanakkor, hogy az eredeti Discord-csatorna tagjai szerint OG így mégsem egy szándékos kiszivárogtató, hiszen nem azért hozta ki a titkos anyagokról készített fotókat, hogy aztán azokat a széles nyilvánosság elé tárja. Hogy mindez megtörtént, az már OG akaratán kívül esett, amire elsősorban az utal, hogy a fiatalember rendkívül ideges volt, miután kikerültek az iratok. Az amerikai biztonsági szervek mindeközben hajtóvadászatot folytatnak a férfi ellen, aki valószínűleg most nem azzal okozta a legnagyobb kárt Washington számára, hogy katonai információk kerültek nyilvánosságra, hanem azzal, hogy kiderült: az amerikaiak mennyire figyelemmel kísérik a saját szövetségeseiket. Pedig a jelenlegi helyzetben Amerikának elemi érdeke, hogy szorosan maga mellett tudja azokat a szövetségeseit, akiktől azt várja, hogy küldjenek több fegyvert Ukrajnának.

A jelentések egyikében egyébként még Magyarország is felbukkan az NBC News szerint: a CIA által a Pentagonnak átadott hírszerzési frissítés állítása szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 22-én egy kihelyezett frakcióülés során az Egyesült Államokat „három legnagyobb ellenfele” egyikeként jelölte meg. A jelentés hozzáteszi, a megjegyzés az Amerika-ellenes retorika szintjének eszkalálódását jelentette a miniszterelnök beszédében.