Kiderült, mit gondolnak az LMBTQ-jogokról a Fidesz EP-képviselői

Kiderült, mit gondolnak az LMBTQ-jogokról a Fidesz EP-képviselői

Képünk csak illusztráció. Szivárványszínû szív egy résztvevõ pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én (Fotó:
MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz európai parlamenti képviselői is megszavazták azt az uniós jelentést, amely egyebek mellett az LMBTQ-jogok elismerését szorgalmazza – adta hírül Facebook-posztjában Ujhelyi István volt MSZP-s EP-képviselő. Mint felidézi: „csütörtökön szavazott az Európai Parlament plenáris ülése arról a jelentésről (408 igen, 44 nem és 31 tartózkodás volt az eredmény), amelyet az Európai Néppárt romániai EP-képviselője, az RMDSZ-es Vincze Lóránt készített a Petíciós Bizottság 2021. évi tanácskozásaival kapcsolatban. A számtalan fontos ügy mellett a jelentés hosszan értekezik a magyar kormánypártok által egyébként messzire elkerült és tudatosan elutasított LMBTIQ-kérdésről, illetve az érintettek jogainak szükséges elismeréséről.

A dokumentumban szerepel például az az állítás, hogy »fokozott figyelmet kell fordítani egy olyan európai jogalkotási aktus elfogadására, amely megpecsételi az LMBTIQ+-jogok elismerését«, de olyan rész is olvasható a közel negyven oldalas dokumentumban, amely arra hivatkozik: jelentős az olyan petíciók száma, amelyek a szivárványcsaládok jogainak Unión belüli védelmével foglalkozik, ezügyben fel is hívja a jelentés a döntéshozók figyelmét arra, hogy konkrét intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy »biztosítsák az LMBTIQ-családok védelmét«.”

Mindez Ujhelyi szerint azért érdekes, mert ezt a Vincze-jelentést a Fidesz európai parlamenti képviselői is megszavazták. Pedig – mint a posztban a képviselő megjegyzi – „eddig az volt a gyakorlatuk, hogy jelentős parlamenti állásfoglalásokat is képesek voltak elutasítani, ha abban szerepelt a gender, esetleg a migráns kifejezés, netán utalás volt benne a nők elleni és a családon belüli erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására”.