Kilőtt két ballisztikus rakétát Észak-Korea

Kilőtt két ballisztikus rakétát Észak-Korea

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról – közölte szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A hírt a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket.

Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül közölte, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket, amelyek a beszámoló szerint 1500 kilométer távolságra repültek a hétvégi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe. A hétvégi volt az első ilyen jellegű kísérlet Phenjan részéről hat hónapja.

Mindeközben kedden Dél-Koreába érkezett Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csong Ijong (Chung Eui-yong) dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a tárcavezetők szerdán beszéltek az észak-koreai rakétakísérletekről és arról, miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ugyanekkor Tokióban az Észak-Korea témájában tartott háromoldalú – japán–amerikai–dél-koreai – találkozón részt vevő vezető diplomaták sürgették Észak-Koreát, hogy térjen vissza a rakéta- és nukleáris fejlesztéséről szóló tárgyalásokhoz. A találkozón Kim Szongjong (Sung Kim), az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, No Kjudok (Noh Kyu-duk), a dél-koreai külügyminisztériumnak a Koreai-félsziget béke- és biztonsági ügyeivel foglalkozó különmegbízottja, illetve Funakosi Takehiro, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceáni ügyekkel foglalkozó hivatalának vezetője vett részt.

(MTI)