Kimenekítettek egy magyart Nigerből

Kimenekítettek egy magyart Nigerből

A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 30-án (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amely során egy magyar állampolgárt is kimenekítettek a Száheli-övezet kulcsországából, Nigerből – közölte szerdán a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter közölte: „az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből, aminek keretében sikerült elérni, hogy a mi állampolgárunk is feljusson a gépre".

A bejegyzésben a tárcavezető kiemelte, hogy az akció első lépéseként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan szerda hajnalban felszállt az olasz katonai különgép.

„A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival" – írta a miniszter, aki kitért arra is, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzulok segítik tovább a műveletet. „További magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomásunk, de tripoli nagykövetségünk folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll"–- közölte Szijjártó Péter.

(MTI)