Kína befolyásának visszaszorításáról tárgyal Joe Biden Japánban

Kína befolyásának visszaszorításáról tárgyal Joe Biden Japánban

Joe Biden amerikai elnök (j) és Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő (b) a dél-koreai Oszanban található amerikai légitámaszponton 2022. május 22-én. (MTI/EPA/Yonhap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok indiai- és csendes-óceáni térségre vonatkozó nagyobb gazdasági szerepvállalásáról egyeztet Joe Biden amerikai elnök távol-keleti körútja második állomásán, Tokióban – írja az MTI.

Joe Biden vasárnap érkezett meg a japán fővárosba dél-koreai látogatását követően, és az úgynevezett négyes fogat országai, az Egyesült Államok, Ausztrália, India és Japán vezetőivel is tárgyal majd Kína egyre növekvő befolyásának visszaszorítását célzó stratégiájáról. Az amerikai elnök hétfőn fog találkozik Naruhito császárral és Kisida Fumio japán miniszterelnökkel.

A kormányfővel várhatóan megvitatja a japán védelmi erők képességeinek és hatósugarának bővítését célzó terveket válaszul Kína térségbéli ambícióira. Az amerikai elnök ezenkívül várhatóan bejelenti majd az indiai–csendes-óceáni gazdasági fellendülést szolgáló keretmegállapodást, amely a térség országait hivatott szorosabban egybefűzni. 

Az Egyesült Államok térségbéli szerepvállalása akkor vesztette el a gazdasági pillérét, amikor Donald Trump volt amerikai elnök felmondta 2017-ben a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) néven ismert szabadkereskedelmi megállapodást, nyitva hagyva a lehetőséget Kína előtt, hogy kiterjessze befolyását.

Ugyanakkor kereskedelmi szakértők és ázsiai országok visszafogottan fogadták a mostani keretmegállapodás tervezetét is, mivel az várhatóan nem fog komolyabb kötelezettségvállalásokat tartalmazni arra való tekintettel, hogy Joe Biden vonakodik nagyobb hozzáférést biztosítani az Egyesült Államok piacához az amerikai munkahelyek védelme érdekében. 

Vang Ji kínai külügyminiszter a tervezett megállapodásra reagálva kijelentette, hogy Peking üdvözli a regionális együttműködést erősíteni hivatott kezdeményezéseket, ugyanakkor „ellenzi a megosztást és a konfrontációt”. A kínai tárcavezető szerint „az úgynevezett indiai–csendes-óceáni stratégia lényegében a megosztást, a konfrontációt és a béke aláásását szolgáló stratégia”. „Az indiai–csendes-óceáni térségnek a békés fejlődés színterének, nem pedig a geopolitika gladiátorarénájának kell lennie” – vélekedett a külügyminiszter.