Kína szeptembertől egy újabb kritikus érc exportját fogja korlátozni

Kína szeptembertől egy újabb kritikus érc exportját fogja korlátozni

Előadók a vörös lobogó körül a Kínai Kommunista Párt alapítása 100. évfordulóján Pekingben (Fotó: REUTERS/THOMAS PETER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína szeptember 15-től kezdve korlátozni fogja az antimon érc, illetve az antimonból készített kémiai anyagok exportját – írta a The Diplomat, egy augusztus 15-ei, kínai kereskedelmi minisztériumi bejelentésre hivatkozva.

Magát az ércet, ezen belül főleg az antimon-trioxidot tűzálló anyagok, napelemek és hadianyagok gyártására is használják: az Egyesült Államok több mint 200 különböző hadianyag gyártásában hasznosítja a vegyületet. Globális szinten Kína az antimon-bányászat 48 százalékát, illetve az antimon feldolgozásának 80 százalékát %-át adja.

Fontos, hogy ezen intézkedés beleillik a Kína által korábban foganatosított export korlátozásokhoz: mind az antimon, mind pedig a korábbi, elektromos autók akkumulátoraiban hasznosított grafitkorlátozások esetében Kína arra hivatkozott, hogy az adott ércet katonai célokra is fel lehet használni, ezért nemzetbiztonsági érdekek támasztják alá a kivitel szigorítását.

Az Egyesült Államok antimon „fogyasztásának” több mint háromnegyedét kínai exportból szerzi be, ebbe beleértve a már említett vegyületeket, illetve a lőszerek gyártásában hasznosított antimon fémet is.

Tekintve, hogy például Taiwan kapcsán az USA és Kína között egyre inkább kiéleződnek az ellentétek, elképzelhető, hogy egy lehetséges eszkaláció esetén Kína akár exporttilalmat is elrendelhet mind az antimont, mind egyéb, kritikus érceket illetően.