Kínában nem lehet következmények nélkül kritizálni a járványügyi intézkedéseket

Kínában nem lehet következmények nélkül kritizálni a járványügyi intézkedéseket

Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni.
MTI/EPA/FEATURECHINA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínában népszerűnek számító Sina Weibo közösségimédia-platform közlése szerint összesen közel 13 ezer olyan szabálysértési ügy indult, melyben a koronavírus elleni központi rendelkezések kidolgozásában részt vevő vagy az azt támogató szakértőket, kutatókat vagy egészségügyi dolgozókat bírálta valaki. Ilyen kritizáló megjegyzések miatt 1120 felhasználót függesztettek fel véglegesen vagy ideiglenesen.

Az országot kormányzó Kínai Kommunista Párt korábban jellemzően az egészségügyi és orvosi álláspontra támaszkodott a járványügyi intézkedések hatásosságának és szükségességének igazolásában – aztán az országszerte kirobbant tiltakozások hatására szakított a csaknem három évig fennállt zéró-Covid politikájával, és jelentősen lazított a járványmegelőzési szabályokon. Nem csak a karanténkötelezettség szűnt meg, de jórészt a tömeges teszteléssel is felhagytak, ezután nagy mértékben emelkedett a fertőzések és a halálozások száma.

A közelgő, két hét múlva esedékes kínai újév kapcsán a kínai közlekedési minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, minimalizálják az utazások számát, különösen az olyan veszélyeztetett társadalmi csoportok védelmében, mint az idősebbek, a várandós nők, a gyerekek vagy a tartós betegségben szenvedők.

Januártól több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Belgium és Svédország is szigorított a Kínából érkező beutazókra vonatkozó szabályokon, de ugyanígy tett Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok is.

A felhasználói szabályzatára támaszkodva a Sina Weibo közölte, hogy tovább növelik a „törvényellenes tartalmak” elleni eljárások hatékonyságát annak érdekében, hogy „a felhasználók többségének egy harmonikus és befogadó közösségnek adhassanak teret”.

(MTI)

Címkék: Kína, Covid-19