Kínai elnök: meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná váljon

Kínai elnök: meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná váljon

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2019. június 6-án (Fotó: Reuters/Dmitri Lovetsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online tárgyalást folytatott hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök Olaf Scholz német kancellárral. A két vezető egyebek mellett az ukrajnai háborúról egyeztetett, és Csin-ping  kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon

A pekingi külügyminisztérium MTI által szemlézett közleménye szerint Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a „maga módján” dolgozik a feszültség enyhítésén. Elmondta: az ukrajnai válság ismét válaszút elé állította az európai biztonságot. Az európai félnek történelmi felelősséget és politikai bölcsességet kell mutatnia, az érintett feleknek támogatniuk kell Ukrajnát és Oroszországot a béke tárgyalásos megvalósításában – hangsúlyozta az államfő. Hszi Csin-ping  szerint Kína minden nemzetközi igyekezetet támogat a béke előmozdítására.

A kínai elnök kitért arra is, hogy a  kínai-német kapcsolatok az elmúlt öt évtized során magas szintű fejlődésen mentek át. Hangsúlyozta: Kína változatlanul elkötelezett a Németországgal ápolt kapcsolatai fejlesztése, és az együttműködés erősítése mellett, valamint hisz abban, hogy a két ország együtt nagyobb változásokat hozhat.

Kína és az Európai Unió kapcsolataival kapcsolatban Hszi leszögezte: a két fél átfogó stratégiai partnerkapcsolatban áll, és sokkal több közös érdekük van, mint ellentéteik. Ez a kétoldalú kapcsolat - tette hozzá, – egyetlen harmadik fél ellen sem irányul, ugyanakkor nincs is alárendelve harmadik félnek. Kína támogatja az EU stratégiai autonómiáját – hangsúlyozta. Úgy vélekedett: a Kína és az EU közötti kapcsolatok stabilitását kellene felhasználni a nemzetközi színtéren zajló, összetett változások ellensúlyozására.

(MTI)