Kiribati után már Új-Zéland és Ausztrália is köszöntötte az új évet

Kiribati után már Új-Zéland és Ausztrália is köszöntötte az új évet

Tûzijátékkal köszöntik az új évet Aucklandben 2022. december 31-én. (MTI/AP/NZ Herald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint minden évben, 2022-ben is a 33 korallszigetből álló, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribatin köszöntötték először az újévet. A szigetcsoporthoz tartozó Kiritimati sziget lakói közép-európai idő szerint 11 órakor ünnepelték a 2023 beköszöntét – írta az MTI.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta először ünnepelhettek velük a világ másik részéből érkező turisták. A polinéziai szigetcsoport határait ugyanis 2020 márciusa óta nagyrészt lezárták a külföldiek előtt. Kiribati idén augusztus óta fogad újra külföldi vendégeket. A 388 négyzetkilométeres korallszigeten csak néhány ezer ember él.

Egy órával később a két nagy szigetből álló Szamoai Köztársaság következett Új-Zélanddal és Tongával együtt. Szamoa a minél látványosabb tűzijáték kedvéért Új-Zélandról hívott pirotechnikai szakértőket. A tongai királyságban sokan még mindig a Hunga Tonga nevű, tenger alatti vulkán január közepi kitörésének következményeit nyögik. A hatalmas erejű vulkánkitörés szökőárt váltott ki, és sűrű hamuréteggel borította el a szigetek egy részét.

Új-Zélandon, ahol az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt a legtöbb rendezvényt lemondták, idén először tartottak ismét újévi tűzijátékot. A látvány csúcspontján az aucklandi Sky Towerről lőtték ki a petárdákat.

Két órával később, 14 órakor tartották az ausztráliai Sydney-ben a hagyományos óriás tűzijátékot. A világhírű Harbour híd és az operaház kulisszái előtt tartott látványosságra egymillió embert vártak, világszerte pedig mintegy félmilliárdan követték az eseményt. A rendezvény középpontjában egy nyolc tonna pirotechnikai eszközökből létesített szivárványvízesés állt.