Koronavírusos a nizzai terrortámadás elkövetője

Koronavírusos a nizzai terrortámadás elkövetője

Gépfegyveres rendőr áll a nizzai Notre-Dame-bazilikánál 2020. október 29-én, miután a 21 éves tunéziai Brahím Iszávi a reggeli órákban késsel támadt a bazilikában tartózkodó három emberre (Fotó: MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koronavírussal diagnosztizálták a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet elkövetőjét – jelentette hétfő éjszaka a BFM francia hírtelevízió, amiről az MTI számolt be.

 Rendőrségi forrásokra hivatkozva a csatorna közölte, hogy a 21 éves tunéziai Brahím Iszávi koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a múlt csütörtöki támadáshoz mozgósított rendőri erőket és mentőket tesztelni fogják.

Az elkövetőt válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de a BFM szerint állapota javult, így feltételezhetően kedden megkezdődhet a kihallgatása.

Az ügyben hétfő este a támadón kívül már csak egy ember volt őrizetben: egy 29 éves tunéziai állampolgár, akit a Nizzától negyven kilométerre található Grasse-ban szombaton vettek őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy többször is találkozott a tunéziai elkövetővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba tartó migrációs útvonalán. Mindkét emberről azt feltételezik, hogy nemrég érkeztek Franciaországba. Nyomozati források szerint feltételezhető, hogy együtt tették meg az utat.

Brahím Iszávi – akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel ” szeptember közepén indult el Tunéziából, Olaszországon keresztül két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Mint lapunk is beszámolt róla, hétfőn terrortámadás történt Bécsben is. Hivatalos rendőrségi közlések szerint két polgári személy meghalt, és legalább 15-en megsebesültek, amikor merénylők hétfő este tüzet nyitottak Bécs első kerületében, a Seitenstettengassén fekvő központi zsinagógánál. Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy támadót rendőrök lőttek le, ötöt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. Harald Sörös rendőrségi szóvivő közlése szerint összehangolt merényletsorozatról van szó.