„Kulturális különbségek” miatt beszél durván a román orvos?

„Kulturális különbségek” miatt beszél durván a román orvos?

(Fotó: Unsplash/Martha Dominguez de Gouveia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül szabadszájú román orvosról cikkezik az angol sajtó: a Kolozsvárról származó 59 éves sebész például végbéltükrözés előtt álló betegeknek, valamint nővéreknek is oda nem illő, zaklató megjegyzéseket tett. Kilenc hónapra felfüggesztették a saját kórházában, de dolgozhat, mert az etikai vizsgálat szerint csak a „kulturális különbségek” miatt beszél durván.

Scarabough kórházában dolgozott Stefan Gheorghiu sebész, aki meglehetősen egyedi módon kommunikált a betegeivel és a kollégáival. Az endoszkópos vizsgálatra szoruló pácienseit például arra szólította fel vizsgálat előtt, hogy vegyék fel a George Michael-pozíciót, egy rákos beteget pedig azzal próbált nyugtatni, hogy betegségét „nem tudja besöpörni a kib… asztal alá.”

Az asszisztenseket különféle szexuális kérdésekkel zaklatta, egy férfiápolónak pedig azt mondta, elviszi magával Thaiföldre, ahol vékony és törékeny nők medencéit törhetik el szex közben. A sebészre 2015 és 2017 között számtalan panasz érkezett nem megfelelő viselkedés miatt, amiért a kórház vezetősége többször figyelmeztette.

A panaszáradat végül eljutott az angliai orvosszövetség etikai bizottságához, akik vétkesnek találták és kilenc hónapra felfüggesztették az állásából. A gyógyítástól azonban nem tiltották el, mert szakmai kifogások nem merültek fel ellene. A sebész jelenleg egy doncasteri kórházban dolgozik, ahol – egyelőre – nem volt panasz rá.