Lavrov az indiai- és csendes-óceáni térség militarizálásával vádolta az Egyesült Államokat

Lavrov az indiai- és csendes-óceáni térség militarizálásával vádolta az Egyesült Államokat

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt Moszkvában 2022. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az indiai- és csendes-óceáni térség militarizálásával vádolta az Egyesült Államokat és a NATO-t vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és Washingtont hibáztatta, amiért nem született zárónyilatkozat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján. A tárcavezető szerint az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt katonai erővel igyekszik a térségben befolyást szerezni „azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy visszaszorítsa a térségben Kínát és az orosz érdekeltségeket”. A miniszter emellett azzal vádolta Washingtont, hogy „bizalmatlanságot igyekszik elhinteni az ASEAN-tagországok között”.

Elfogadhatatlannak nevezte továbbá az Egyesült Államok és a nyugati államok Ukrajnával kapcsolatos hangvételét, és úgy vélte, emiatt nem született közös közlemény a csúcstalálkozó végén. Rövid sajtótájékoztatóját Lavrov a phnompeni repülőtérről adta, ahonnan a G20-as országcsoport indonéziai csúcstalálkozójára indult tovább.

Joe Biden amerikai elnök a csúcstalálkozón azt mondta: el kell kerülni, hogy a Washington és Peking között zajló versengés konfliktusba torkolljon. Hozzátette: reméli, a két hatalom között fennálló kommunikációs csatornák nyitva maradnak ennek érdekében, de hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai fél továbbra sem huny szemet a kommunista állam által az emberi jogok terén elkövetett jogsértések felett.

A mianmari válságra is kitért az elnök: azt mondta, a a mianmari hadseregnek – amely 2021 februárjában puccsal ragadta magához a hatalmat az országban – be kell tartania az ASEAN által kidolgozott ötpontos béketervet, és szabadon kell engednie a politikai foglyokat. Biden sürgette a Kelet- és Dél-kínai-tenger szabad hajózásának biztosítását is. Biden a tervek szerint a G20-as országcsoport jövő heti, az indonéziai Balin rendezendő csúcstalálkozóján találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

(MTI)