Ukrajna szerint az oroszok a krími múzeumok kirablására készülnek

Ukrajna szerint az oroszok a krími múzeumok kirablására készülnek

Rakétatalálatot kapott zaporizzsjai panelház (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz megszállás alatt álló Herszon városban a folyami kikötőből az orosz erők 15 uszály típusú vízi járműből 13-at lefoglaltak, hogy legénységet és felszerelést vigyenek át a Dnyeper (Dnyipro) folyón - írta péntek esti jelentésében az ukrán vezérkar.

A jelentésben a vezérkar arról is beszámolt, hogy az Oroszország által még 2014-ben jogellenesen annektált Krím-félszigetről muzeális tárgyakat készülnek Oroszországba vinni. A közlemény szerint a Krím megszálló hatóságai rendeletet adtak ki, amelyben meghatározták a múzeumok "kiürítésének" eljárását. Ebben az is szerepel, hogy a legnagyobb anyagi értékű kiállításokat kiemelten evakuálják - írta a kijevi katonai vezetés.

A jelentésben kitértek arra, hogy a nap folyamán az orosz erők csapást mértek több település infrastruktúrájára az ország keleti részében, aminek következtében polgári lakosok sérültek meg, számokat azonban nem hoztak nyilvánosságra. Az orosz erők pénteken három rakéta- és tíz légicsapást hajtottak végre, és legfeljebb tíz támadást rakéta-sorozatvetőkkel.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy az ukrán erők által felszabadított Herszon megyei Velika Olekszandrivka településen az orosz megszállók által hátrahagyott raktárt találtak több száz lövedékkel, páncéltörő rakétákkal és aknákkal tele. Több mint ötszáz tüzérségi lőszer, Grad és Uragan rakéta-sorozatvetőbe való lövedék, valamint több mint száz páncéltörő irányított rakéta és páncéltörő akna volt a raktárban, amelyet a helyi művelődési házban helyeztek el - írta az SZBU.

Ezenkívül az SZBU munkatársai számos esetet dokumentáltak helyi lakosok orosz megszállás alatti megkínzásáról és meggyilkolásáról. Az oroszok megpróbálták megfélemlíteni az embereket, hogy felfedjék az ellenállási mozgalom déli helyszíneit. Nem engedték, hogy a helybeliek eltemessék elhunyt rokonaikat a temetőben, ami miatt az emberek saját házaik udvarában földelték el a halottakat. Az SZBU dokumentálta a falu egyik lakosának elrablását is, akit az oroszok az ukrán fegyveres erők segítésével vádoltak meg. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban bejelentette, hogy a Németországtól kapott első Iris-T típusú légvédelmi rendszert már működtetik az ország déli részében.

(MTI)

Címkék: ukrajnai háború