Lemondott a holland védelmi miniszter a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálások miatt

Lemondott a holland védelmi miniszter a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálások miatt

Az amerikai központi parancsnokság által közreadott képen evakuálást biztosító amerikai tengerészgyalogosok a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Victor Mancilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sigrid Kaag külügyminiszter példáját követve pénteken Ank Bijleveld kereszténydemokrata holland védelmi miniszter is lemondott tisztségéről, miután a holland parlament alsóháza bizalmatlansági indítvány fogadott el vele szemben a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálási folyamatok miatt. Több tucat ember ugyanis, akiket a holland hatóságoknak ki kellett volna menteniük Kabulból, ott ragadt, miután a város a tálibok kezére került. Mindez annak ellenére, hogy a képviselők hónapok óta sürgették kimentésüket, sőt parlamenti indítvány formájában ígéretet tettek arra.

A védelmi miniszter csütörtökön még azt nyilatkozta, hogy nincs szándékában lemondani, ez azonban pártján belül is heves bírálatokat váltott ki. A Kereszténydemokrata Tömörülés pedig pénteken válságtanácskozást hívott össze személyével kapcsolatban.

Sigrid Kaag csütörtökön távozott külügyminiszteri posztjáról mivel a kabuli evakuálási folyamatok miatt vele szemben is bizalmatlansági indítványt szavazott meg a holland parlament. Kaagtól Tom de Bruijn jelenlegi külkereskedelméért felelős miniszter veszi át a tisztséget.

(MTI)