Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) varsói székházában 2023. szeptember 20-án. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira elmérgesedett a gabonavita Lengyelország és Ukrajna között, hogy Mateusz Morawiecki bejelentette: országa nem szállít több fegyvert Ukrajnának, amelynek eddig az egyik leghűségesebb szövetségese volt. A BBC szerint a lengyel miniszterelnök azt mondta egy tévés beszédben, hogy ehelyett a jövőben Lengyelország saját országa védelmére összpontosít, a cél, hogy a lehető legmodernebb fegyverekkel lássák el a lengyel hadsereget.

Lengyelország kedden bekérette az ukrán nagykövetet, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben korábban arról beszélt, hogy egyes nemzetek csak színlelik, hogy szolidárisak Ukrajnával. A gabonavita azt követően kezdődött, hogy Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója szinte teljesen lezárta a fő fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy alternatív szárazföldi útvonalakat keressen. Így nagy mennyiségű gabona áramlott be Közép-Európába, amire az Európai Unió úgy reagált, hogy ideiglenesen megtiltotta a gabona behozatalát Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába, hogy megvédje a helyi gazdákat, akik attól tartottak, hogy az ukrán gabona lenyomja a helyi árakat.

A tilalom szeptember 15-én lejárt, és az EU úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg azt, de Magyarország, Szlovákia és Lengyelország saját hatáskörben lépett, és továbbra sem engedi be az ukrán gabonát. A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) az említett országok ellen a tilalmak miatt.