Lengyelország-szerte folytatódtak az abortusztörvény drasztikus szigorítása elleni tüntetések

Lengyelország-szerte folytatódtak az abortusztörvény drasztikus szigorítása elleni tüntetések

Fotó: Ogolnopolski Strajk Kobiet/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton immár harmadik napja ezrek vonultak a lengyel városok utcáira, tiltakozva az abortusztörvény szigorítása miatt. Lengyelországban ezután szinte lehetetlen lesz a terhességmegszakítás, még súlyosan sérült, születési rendellenességgel rendelkező magzatok esetén is.

Csütörtökön a lengyel (alkotmánybíróságként is működő) legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy a jelenlegi (nemzetközi viszonylatban egyébként is kifejezetten szigorú) abortusztörvény, amely a súlyos deformitásokkal rendelkező magzatok esetén engedélyezte a terhességmegszakítást, ellentétes a lengyel alkotmánnyal.

A döntés után jogvédő szervezetek kezdtek tiltakozóhullámba, a tüntetők „Szabadság, egyenlőség, női jogok” jelmondattal vonulnak az utcán. A transzparenseken gyakran hivatkoznak nők ellen viselt háborúra, illetve szerepeltetik a tiltakozóakciók szimbólumává vált vörös villámot.

A tiltakozók népszavazást követelnek az abortuszról, egyes csoportjaik hétfőre a forgalom blokádját is kilátásba helyezték. Egyes hírek szerint vasárnap reggel a templomoknál folytatódtak a tiltakozások, mert állítólag az egyház kényszerítette ki a szigorítást, a kormány további támogatásáért cserébe.

A döntés értelmében ezentúl Lengyelországban kizárólag akkor végezhető el az abortusz, ha nemi erőszak vagy vérfertőzés révén jött létre a terhesség, illetve ha az anya élete veszélyben van. Jelenleg kevesebb, mint 2000 abortuszt végeznek törvényesen Lengyelországban, a nagy részüket a születési rendellenességgel rendelkező magzatok esetén.

https://www.facebook.com/ogolnopolskistrajkkobiet/posts/5281996418492980

Persze, ez csak a jéghegy csúcsa. Jogvédő szervezetek szerint az abortuszok valós száma ennek a százszorosa is lehet, amelyeket illegálisan, illetve külföldön hajtanak végre. A tiltakozások a koronavírus-járvány ellen hozott, a gyülekezési jogot korlátozó intézkedések ellenére zajlanak. Jelentős a rendőri jelenlét az utcákon.

Lengyelországban szombaton pozitív lett Andrzej duda államelnök Covid-tesztje, és egyetlen nap alatt 13600 új esetet találtak, és 179-en haltak meg. A bírósági döntés egybevág a katolikus egyház, illetve a kormányzó Törvény és Igazság (PiS) párt irányvonalával. A legfelsőbb bíróság összetételét a kormány nemrégiben jelentősen átalakította, és azóta szakmányban születnek a nekik kedvező ítéletek.

(Guardian)