Ma iktatják be Rishi Sunakot a brit miniszterelnöki tisztségbe

Ma iktatják be Rishi Sunakot a brit miniszterelnöki tisztségbe

Rishi Sunak távozik londoni otthonából 2022. október 24-én (Fotó: MTI/AP/David Cliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden fog lezajlani a bit miniszterelnöki pozíció átadása-átvétele az eddigi (az Egyesült Királyságot alig néhány héten keresztül vezető) Liz Truss miniszterelnök, illetve a Konzervatív Párt által de facto utódjául választott Rishi Sunak között. Sunak lesz Nagy-Britannia első színes bőrű kormányfője, hiszen az indiai szülei Afrikából vándoroltak be Angliába.

A keddi menetrend szerint helyi idő szerint 9 órakor tartja Truss az utolsó kabinetülését. Ezután 10.15-kor a miniszterelnök beszédet mond a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidencia előtt, majd a Buckingham Palotához hajtat, ahol felajánlja lemondását III. Károly királynak.

A király ezt el fogja fogadni, majd találkozik a konzervatívok vezetőjével, Rishi Sunakkal, és felkéri őt, hogy alakítson kormányt. 11-35-kor Sunak is beszédet mond majd a Downing Street 10. előtt, mielőtt miniszterelnökként belépne az ajtón. Ezután történik meg a tényleges átadás-átvétel, Sunak emberei megkapják a szükséges jelszavakat, belépési kódokat.

Pat McFadden, a Munkáspárt árnyék pénzügyminisztere a BBC-nek elmondta, hogy Sunak kinevezésével valószínűtlenné vált az előre hozott választás. Bár az ellenézi párt Truss lemondásakor természetesen a választások kiírását követelte, minthogy a konzervatívoknak kényelmes többségük van az alsóházban, és a népszerűségük mélypontján nyilván nem akarnak nekimenni a választásnak, ez gyakorlatilag elképzelhetetlen Sunak miniszterelnöki kijelölése után.

(Guardian)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.