Magyar aktivisták is csatlakoztak a glasgow-i klímacsúcs legnagyobb tüntetéséhez

Magyar aktivisták is csatlakoztak a glasgow-i klímacsúcs legnagyobb tüntetéséhez

Idris Elba angol színész, az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapjának (IFAD) jószolgálati nagykövete felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 6-án. (MTI/AP/Alastair Grant)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség aktivistái több tízezer tüntetővel együtt követeltek érdemi döntéseket a klímaigazságosságért tartott felvonuláson Glasgowban, ahol a COP26 klímacsúcsot tartják. 

– Az szeretnénk, hogy a világ döntéshozói meghallják a hangunkat. A semmitmondó ígéretek és a környezetszennyező megoldások támogatása helyett valós klímavédelemre és a nemzetközi egyezményekben lefektetett célok megvalósítására van szükségünk, ez minden ember érdeke – mondta Horváth Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége ifjúsági programjának tagja.

A tüntetők szerint elengedhetetlen a fosszilis energiaforrások gyors és teljes kivonása a gazdaságból, hogy ne lépjük túl a veszélyes mértékű 1,5 fokos globális melegedést. Az aktivisták követelték, hogy az iparosodott országok jelentős összegekkel segítsék a fejlődő országok klímavédelmi költségeit.

A 7 fős fiatal magyar aktivistacsapat a tüntetéshez való csatlakozásával sürgeti, hogy hazánk is tegyen jelentősebb lépéseket a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedésért.

Miközben a tömeg az utcákon vonult, az ENSZ-konferencián egy sajtótájékoztatón Idris Elba színész, a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) nagykövete az afrikai gazdálkodók nehézségeiről beszélt. Többek között kijelentette: „Ha a klímaváltozás így folytatódik, az ellátóláncok sérülni fognak, és eljutunk odáig, hogy nem lesz étel a szupermarketek polcain.”