Május végétől minden 18 éven felüli jelentkezhet oltásra Franciaországban

Május végétől minden 18 éven felüli jelentkezhet oltásra Franciaországban

Üres gyaloghídon sétál egy férfi a párizsi Eiffel-torony közelében 2021. március 19-én, amikor tömegesen utaznak a francia fõvárosban élõk a vidéki országrészekbe. A koronavírus-járvány megfékezésére száz francia megyébõl tizenhatban, köztük a francia fõvárosban éjfélkor lép életbe a harmadik lezárás, amelyet legalább négy hétre rendelnek el. MTI/EPA/Ian Langsdon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban május 31-től minden nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra – jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy megkezdődött a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása.

Naponta már több mint félmillió embert oltanak be, és csütörtökön újabb rekordot döntött a beoltottak száma, 672 339 adag eloltásával. Jelenleg azonban még csak a legalább 50 évesek, a legalább 16 éves krónikus betegek és az elsőbbséget élvező mintegy húsz foglalkozási ágban dolgozók kérhetik az oltást.

A jogosultak körének életkori korlátozásait az eredeti menetrend szerint június 15-én oldotta volna fel a kormány, amikorra is a tervek szerint legalább 30 millió lesz az első vakcinadózist felvettek száma. Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével azt tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy „mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni”. Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból, júniusban pedig 32 milliót. Több mint egy hete egyébként már az előző napról megmaradt adagokat a késő esti órákban másnapra minden legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a 70 éven felettiek 77 százaléka megkapta meg az első vakcinaadagot, a 60 éven felettieknek 71, az 55 éven felettieknek pedig 66 százaléka van beoltva. Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, ami a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan, a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka kapta meg mindkét adagot.

Az utcákon ünnepeltek

Gérald Darmanin belügyminiszter egyébként csütörtökön nyilvánosan azt kérte a rendőri erőktől, hogy mostantól határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik nem tartják be az éjszakai kijárási tilalom este 9 órai kezdetét.

A tárcavezető azért szólalt meg, mert a korlátozások feloldásának első lépésenként szerdán megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, és az éjszakai kijárási tilalom  a korábbi 7 óráról 9 órára tolódott. Több nagyvárosban, egyebek mellett Párizsban, Rennes-ben és Amiens-en is a rendőrségnek kellett szétoszlatnia azokat, akik este 9 óra után – sokszor ittasan – az utcákon ünnepelték a korlátozások feloldását. Rennes-ben szerda este 10 órakor több száz fiatal tüzet rakott egy belvárosi téren, és táncra perdült. Az utcai bulizókat könnygázzal oszlatták szét a rohamrendőrök.  

„A rendőrség rendkívüli határozott lesz azokkal szemben, akik nem tartják a szabályokat” – mondta a belügyminiszter Nantes-ban.    

A francia kórházakban jelenleg 20 ezer fertőzöttet ápolnak az egy hónappal ezelőtti 32 ezerhez képest, intenzív osztályon jelenleg 3700 súlyos beteg fekszik, a tetőzéskor 6 ezren voltak, azóta a számuk naponta százzal csökken. Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 137-tel emelkedett, a járvány kezdete óta több mint 108 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben.

(MTI)