Már elindult egy C–17-es Pápáról Afganisztánba

Már elindult egy C–17-es Pápáról Afganisztánba

Boeing C–17 Globemaster (Fotó: Wikipedia/Gerard van der Schaaf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy C–17-es NATO-géppel menekítik ki Afganisztánból az ott rekedt magyarokat – értesült a Magyar Hang. Nem arról a 26 emberről van szó, akik a hírek szerint a holland nagykövetség őrzésében vették részt – őket az ATV híre szerint a britek szállítják haza –, hanem a rajtuk kívül a külügynél jelentkezőkről.

A Szijjártó Péter vezette minisztérium ugyanis kedden délután elismerte, hogy a 26 fős csapat mellett további magyarok is jelentkeztek, velük is folyamatos a kapcsolattartás. A pontos számot és a kihozataluk részleteit azonban a „biztonsági okokra való tekintettel” nem hozzák nyilvánosságra.

Lapunk úgy tudja, hogy a C–17-es kedden Pápáról szállt fel, a radarok az Afganisztánnal szomszédos Türkmenisztán légterében látták utoljára.

Korábban a kabuli reptérről történő evakuálás leállt, mert annyian szerették volna elhagyni az országot, hogy kaotikus állapotok alakultak ki. Keddre azonban stabilizálódott a helyzet, például a német hadsereg 125 embert tudott elszállítani afganisztáni mentési művelete keretében és Csehország is több tucat személyt menekített ki.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára közben azt hangsúlyozta hogy biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból. Azt közölte, hogy egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál, a koronavírus-járvány alatt is sokan csak akkor jelentkeztek a magyar hatóságoknál, amikor „felcsillant annak a reménye”, hogy haza tudják őket vinni.