Már Floridában is felütötte a fejét az új vírusmutáció

Már Floridában is felütötte a fejét az új vírusmutáció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nappal azután, hogy Coloradóban regisztrálták az első olyan egyesült államokbeli esetet, amelynél a koronavírus új, gyorsan terjedő mutációját mutatták ki, már Floridában is felbukkant a B.1.1.7 kóddal jegyzett variáns. Egy húszas éveiben járó férfi fertőződött meg, noha egyáltalán nem járt külföldön az utóbbi időben – írja a The Guardian

Egy nappal előtte már Kaliforniában is megjelent már az új variáns, amit Gavin Newsom kormányzó jelentett be. A koronavírus gyorsan terjedő változata december 29-én tűnt fel Coloradóban, ahol ugyancsak egy húszas éveiben járó férfinál, a Nemzeti Gárda egyik tagjánál mutatták ki a mutációt, később egy másik gárdistáról is kiderült, hogy fertőzött. 

A két hete Délkelet-Angliában azonosított vírusmutáció sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert SARS-CoV-2 vírusváltozatoknál, a fertőzési képessége akár 70 százalékkal is nagyobb lehet. 

A B.1.1.7 vírustörzs már számos európai országban – köztük Németországban, Finnországban, Írországban – is megjelent, de felbukkant a többi között Kanadában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Koreában, Japánban Hongkongban és Kínában is. A járványszakértők szerint az új vírusmutáció menthetetlenül terjed az USA-n belül is.

Idehaza a pécsi virológusok kezdték vizsgálni az új mutációt. Mint írták, a mutációk létrejötte természetes folyamat, de a mostani variáns tényleg különlegesnek számít, mert a vártnál jóval több mutációs változást hordoz. Ezért tartják fontosnak a további óvatosságot, a maszkot, a kézmosást és a távolságtartást. A vizsgálatok alapján október második hetéig nem azonosították az új mutációt Magyarországon.