Már most hőhullám sújtja Spanyolországot

Már most hőhullám sújtja Spanyolországot

Strandolók a kelet-spanyolországi Valencia Malvarossa tengerpartján 2023. április 26-án, amikor nyári hőség uralkodik Spanyolországban, különösen a déli részén. (MTI/EPA/EFE/Kai Försterling)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Spanyolország több városában megdőlt az április hőmérsékleti rekord az elmúlt napokban – derült ki a spanyol meteorológai szolgálat (Aemet) adataiból csütörtökön.

A dél-spanyolországi Córdobában kedden 35,1 Celsius fokot mutatott a hőmérő, 1,1 fokkal többet mint a 2017 áprilisában mért korábbi rekord. Sevillában 36,4 Celsius-fokkal a szerdai volt az eddigi legmelegebb áprilisi nap, egy fokkal meghaladva a 1997-ben mért csúcsot. Az Aemet tájékoztatása szerint a dél-európai országban még sosem érte el a hőmérséklet ebben a hónapban a 38 Celsius-fokot, azonban minden esély megvan arra, hogy most ez is megtörténjen.

Az Afrika felől érkező forró légtömeg miatt átlagosan 10-15 fokkal melegebb az időjárás az ilyenkor szokásosnál. A spanyol közszolgálati televízió értesülése szerint az egészségügyi minisztérium javaslatot tesz a tartományoknak, hogy a megszokottnál két héttel korábban léptessék életbe hőség elleni intézkedéseiket, június elseje helyett május 15-én. A meteorológiai szolgálat csütörtök-péntekre jelezte a júliusihoz hasonló hőség tetőzését azzal, hogy az ország egyes részein szombattól lehet enyhülésre számítani, amikor hűvösebb légtömeg érkezik az Atlanti-óceán felől az Ibériai-félsziget fölé.