Már több mint egymilliárd állat pusztult el az ausztráliai tűzvészben, de a legrosszabb csak most jön

Már több mint egymilliárd állat pusztult el az ausztráliai tűzvészben, de a legrosszabb csak most jön

Kenguru a kiégett fák között a Kenguru-szigeten fekvő Flinders Chase Nemzeti Parkban 2020. január 7-én (Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem kétezer ház vált a hónapok óta pusztító tűzvész áldozatává Ausztráliában – írta a BBC. Mindeközben az ausztrál hatóságok arra készülnek, hogy az átmeneti enyhülést követően az eddiginél is rosszabbra fordul a helyzet.

A tűzben eddig legalább 25 ember vesztette életét, és a legfrissebb információk szerint több mint egymilliárd állat pusztult el. A lakóházakat ért anyagi kár egyes számítások szerint meghaladja a 700 millió ausztrál dollárt (mintegy 137 milliárd forintot).

Az eső és a csökkenő hőmérséklet hatására a tűzoltóknak sikerült időt nyernie, és egyes helyeken körülzárnia a tüzet, ám a napokban újabb hőhullám érkezik az ország délkeleti részébe, Victoria és Új-Dél-Wales államokba, ami miatt félő, hogy a tüzek erőre kapnak, és egyesülve „óriás tűzviharrá” változnak.

Kaotikus állapotok, a háziállatokat is menti az ausztrál haditengerészet | Magyar Hang

Az ausztrál haditengerészet egységei menekítik az embereket a dél-kelet ausztráliai régióban található Mallacoota nevű városból. A településen több ezer ember - turisták és helyiek - esett csapdába a hetek óta pusztító bozóttűz eredményeként, közülük körülbelül ezren döntöttek úgy, hogy igénybe veszik a hadsereg támogatását, és két katonai hajóval elhagyják a környéket.

Nyugat-Ausztráliát hétfőn érte el az évszak első trópusi ciklonja, ami heves esőzést hozott magával, most az ország túlsó felén is ebben reménykednek. – Remélhetőleg ez azt jelzi, hogy hamarosan hozzánk is megérkezik a monszun, ami feltartóztatja a pusztító tüzeket – fogalmazott a helyi tűzoltóság megbízottja.

A füst immár elérte a fővárost, Canberrát, de az orvosok figyelmeztettek, Sydney és Melbourne levegője is veszélyes lehet az egészségre. Utóbbi városban a sűrű füst miatt kevesebb mint egy kilométer a látótávolság. A füst azonban már Dél-Amerikát is elérte. A tűzvésztől több mint 11 ezer kilométerre lévő Chilében is érzékelték jeleit, és hamarosan Argentínát is elérheti.

Nem látszik a katasztrófa vége | Magyar Hang

Legalább 19-en meghaltak és ezreket kellett kimenekíteni otthonaikból az Ausztráliában folyamatosan égő bozóttüzek következtében. A végső számok ennél jóval magasabbak lehetnek, hiszen számos embert „eltűntként" tartanak nyilván, ha nem kerülnek elő, akkor minden bizonnyal ők is a lángok martalékává lettek.

Hónapokig tombolhat a tűzvész Scott Morrison miniszterelnök hétvégi közleménye szerint. Az ausztrál kormányfőt komoly kritikák érik, amiért későn és nem megfelelően reagált a katasztrófára. A tűzvész sújtotta területen tett január eleji látogatása során többen hangosan szidták a miniszterelnököt, aki, mint emlékezetes, decemberben családi nyaralásra utazott Hawaiira, miközben a tűz megállíthatatlanul pusztított Ausztráliában. Morrisont immár a kormánypárti lapok, és saját párttársai is kritizálják.

Hétfőn Morrison bejelentette, a második világháború óta legjelentősebb katonai mozgósítás várható, a hadsereg segítségével küzdenek tovább a pusztítás ellen. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a következő két évben 2 milliárd ausztrál dollárt (mintegy 390 milliárd forintot) fordítanak a károk elhárítására és az újjáépítésre.

Az ausztráliai tűzvész méretét illetően a legtöbb helyen a tavalyi év talán leggyakrabban hivatkozott katasztrófáját, az amazóniai esőerdőket pusztító tüzet hozták fel példaként. Eddig több 6 millió hektáron tombolt a tűz, ami csaknem háromszor akkora terület, mint a Dél-Amerikát sújtó tűzvész esetében.