Még Donyeckben is csak a „választópolgárok” 24 százaléka ment el a „népszavazásra” pénteken

Még Donyeckben is csak a „választópolgárok” 24 százaléka ment el a „népszavazásra” pénteken

Ukrán Peugeot 307-es személygépkocsi, kissé átalakítva (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken tartották az orosz agresszorok és kelet-ukrajnai kiszolgálóik által rendezett, a teljes nyugat által színházi bohózatnak tartott „népszavazás” első napját az oroszok által még megszállva tartott kelet- és dél-ukrajnai megyékben. Az álnépszavazásra azért van szüksége Putyinnak, hogy a borítékolható 99 százalékos győzelem után annektálhassa a megszállt területeket, majd a nemrég kihirdetett mozgósítás során behívott tartalékosokat már úgymond az anyaföld védelmére küldhessék a frontra.

Annak ellenére, hogy az állig felfegyverzett katonák egyes régiókban házról házra járva „ajánlják fel” a lakosoknak a szavazás lehetőségét, a pénteki adatok szerint meglehetősen alacsony eddig a részvételi arány. Domyeckben a hivatalos adatok szerint az arra jogosultak 23,6 százaléka, Zaporizzsjában 20,5 százaléka, Herszonban pedig minddössze 15 százaléka vett részt pénteken a szavazáson.

A Zaporizzsjában az oroszok által kinevezett választási bizottság elnöke, Marina Zakarova úgy nyilatkozott az orosz Interfax hírügynökségnek, hogy „nézeteink szerint ez az arány elegendő a szavazás első napjára”.

Közben a brit védelmi minisztérium szerint a visszavonulóban lévő orosz erők a gátak ballisztikus rakétákkal való felrobbantásával próbálják elárasztani az ellentámadást folytató ukrán felszabadítók előrehaladását, de ez valószínűleg nem fog különösebb fennakadást okozni, mert a gátak meglehetősen messze vannak az átkelési pontoktól.

Címkék: ukrajnai háború