Lemondott az osztrák kormányfő a korrupciós vádak miatt

Lemondott az osztrák kormányfő a korrupciós vádak miatt

Sebastian Kurz és Orbán Viktor 2020 januárjában a V4-ek és Ausztria prágai találkozóján. Forrás: a magyar miniszterelnök közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután szeptember elején kihallgatták, később pedig a pártja, a jobboldali ÖVP (Osztrák Néppárt) székházában házkutatást tartottak, szombat este lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár. Este fél 8-kor tett sajtónyilatkozatában jelentette be lemondását az üstökösként ívelő karriert magáénak tudó, még mindig csupán 35 éves osztrák kormányfő. 

Utódja Alexander Schallenberg, az eddigi külügyminiszter, aki szakértők szerint jó viszonyt ápol a jelenlegi magyar kormány tagjaival és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Egy nappal korábban, pénteken este tartott sajtóbejelentésén még azt mondta Kurz, hogy nem mond le és azt bizonygatta, hogy hamisak az ellene és környezete ellen felhozott vádak.

A nyomozást vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatja a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA). Arra keresik a választ, vajon manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban 2016-ban megjelent közvélemény-kutatási adatokat, valamint hogy közpénzből fedezték-e azok megjelentetését. Ezeket a hirdetéseket a gyanú szerint a pénzügyminisztérium fizette, és a vádak szerint kizárólag az ÖVP pártpolitikai érdekeit szolgálták. A szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz a szombat esti nyilatkozatában (melynek alkalmával a sajtó nem kérdezhette), kijelentette, hogy mindig az vezérelte, hogy a hazáját szolgálja, valamint felidézte a világjárvány nehéz napjait, melyről úgy fogalmazott, hogy még mindig nincs vége.

Megismételte, hogy a 2016-os Österreich-ügyet továbbra is hamisnak tartja, és hasonló támadásokat sok politikusnak át kellett már élnie itthon és külföldön. A lemondott osztrák kancellár megköszönte a családjának, hogy ezekben a „nehéz napokban” mellette álltak.

Úgy fogalmazott, az ő személyes érdeke is, hogy káosz helyett stabilitás legyen Ausztriában, ezért mond le. A politikából azonban nem köszön el teljesen – jelentette be, továbbra is ő fogja vezetni pártját, az Osztrák Néppártot nyugati szomszédunk parlamentjének alsóházában, a Nationalratban.

Sebastian Kurz bejelentését itt tudja megtekinteni (német nyelven):